Продавали ліс із заповідної зони Чернівецької області. СБУ зупинили злочинну схему (ФОТО)

19.08.2021 11:32   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
СБУ зупинила незаконний експорт лісоматеріалів із заповідної зони в Чернівецькій області. За попередніми оцінками фахівців, природньому середовищу регіону завдано збитки на суму понад 3,3 млн грн. Організаторами протиправної оборудки були службові особи одного із держлісгоспів регіону. Вони організували вирубку деревини на території зоологічного заказника місцевого значення. Готові лісоматеріали готували на експорт.
 
За фактом незаконної вирубки і продажу лісоматеріалів правоохоронці провели 14 обшуків у Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, приміщеннях держлісгоспів, на пилорамах і за місцями мешкання учасників схеми. У підсумку вилучили лісодеревину, печатки та документи з доказами протиправної діяльності.
 
Фото СБУ

Фото СБУ
Колишньому керівнику державного лісогосподарського підприємства оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.
 
Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх причетних до злочину осіб. Заходи з припинення незаконних оборудок проводились Управлінням СБУ в Чернівецькій області за координацією Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, спільно зі слідчими ТУ ДБР, розташованому в м. Хмельницькому, ГУ НП в Чернівецькій області, під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної прокуратури.
 
- Мова йде про два окремі епізоди, - каже речниця Управління СБУ в Чернівецькій області Леся Федоренко. - У першому випадку в.о. директора держлісгоспу одного з держлісгоспів Буковини організував лісовідновну рубку деревини на території зоологічного заказника місцевого значення. А відповідно до чинного законодавства, проведення таких дій в природоохоронних зонах заборонено. Внаслідок протиправної діяльності навколишньому середовищу нанесено збитків на суму понад 3 мільйони гривень. Колишньому в.о. директора держлісгоспу оголошено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України. Що стосується другого випадку, то місцеві приватні підприємці спільно з посадовими особами згаданого вже держлісгоспу та ще одного держспецлісгоспу, за посередництва залученого до протиправної діяльності митного брокера, отримали в Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. При цьому, вказані сертифікати отримані на підставі підроблених товарно-транспортних накладних, оскільки господарських операцій фігуранти справи не проводили та поставок товарів не здійснювали. За оперативною інформацією, лісодеревина, яку правопорушники мали намір експортувати, була незаконно вивезена з лісових масивів держлісгоспу. За попередніми даними, її загальний об’єм становить понад 500 кубів. Розпочато кримінальне провадження за ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України.
 
Ліс. Фото СБУ

Фото СБУ
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews