Про профілактичні щеплення фахівці розповіли соціально вразливим буковинцям

20.09.2021 15:02   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Про права та обов’язки громадян при проведенні профілактичних щеплень, Національний календар щеплень, вакцини, які безкоштовно отримують діти і дорослі, а також про відповідальність за відмову від щеплення,  розповідали під час правопросвітницьких заходів фахівці Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зокрема, юристка Чернівецького бюро правової допомоги Анастасія Тирон спілкувалася на цю тему із працівниками територіального центру соціального обслуговування «Турбота», який надає послуги громадянам, що перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування. А фахівчиня місцевого центру Юлія Савіцька завітала до Соціального центру матері та дитини у Чернівцях, де тимчасово проживають жінки на сьомому-дев’ятому місяці вагітності та матері з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах.

- Проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення – це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, закріплений законодавчо. Зокрема, в статті 1 Європейської хартії прав пацієнтів мовиться про те, що «кожна людина має право на належне медичне обслуговування, спрямоване на попередження захворювання». Також це право прописане в Конституції України, Основах законодавства про охорону здоров’я, Цивільному кодексі. А  відповідно до статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу обов’язкові і включені до календаря щеплень, – каже Юлія Савіцька.

Взагалі Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію дітей проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту; дорослих – проти дифтерії та правця. Держава закуповує вакцини у відповідності до календаря і таким чином гарантує можливість українцям отримати щеплення для профілактики цих хвороб і захистити як своє життя, так і дитини.

Всі вакцини за календарем профілактичних щеплень отримують діти і дорослі безоплатно. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за календарем, вона може надолужити його безоплатно до 18 років. Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я також проводять безоплатно. Крім того, дорослі з груп ризику (медики, освітяни, студенти, військові, учасники ООС) в умовах спалаху кору можуть безоплатно вакцинуватись проти кору, паротиту і краснухи.

Законодавство допускає відмову від профілактичного щеплення лише за медичними показниками і встановлює певні санкції для осіб, які відмовилися. Так, працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмові або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт.

- Відмовляючись від планової вакцинації, ви повинні усвідомлювати смертельні ризики, які створюєте для себе, своїх дітей, оточуючих. Саме тому, факт відмови від щеплень обов’язково має бути з позначкою про те, що медик надав роз’яснення про наслідки такої відмови, та з підписом як громадянина (при щепленні неповнолітніх – батьки або інші законні представники, які їх замінюють), так і медичного працівника. Отож, в питанні про щеплення тісно переплітаються як інтереси однієї людини, зокрема її право на відмову від нього, так й інтереси суспільства, підкріплені правом держави на примус, – наголосила Юлія Савіцька.

Що робити, коли Вам відмовлять у проведенні профілактики щеплень:

1.    зверніть увагу медичного працівника, що Ваші права гарантовані Конституцією та законодавством України;

2.  якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться до головного лікаря із письмовою заявою/скаргою і попросіть її зареєструвати (в такому разі Вам зобов’язані надати відповідь);

3. якщо не вдалося владнати ситуацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja із письмовою заявою/скаргою і попросіть вхідний номер (це допоможе дізнаватися хід розгляду вашого питання);

також можна звернутися на гарячу лінію місцевих органів виконавчої влади, або ж на урядову гарячу лінію за телефоном 15-45.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews