Ігор Кравців

Ігор Кравців

Головний редактор, журналіст

У Кам'янці-Подільському знайшли унікальне підземелля та та артефакти часів Золотої Орди

Це одна з найбільш рідкісних підземних галерей на Західній Україні

15.11.2021 12:37   Джерело: CvNews
Автор : Ігор Кравців

У Кам'янець-Подільському цього місяця проводились археологічні дослідження у сквері поблизу Вірменського бастіону. Вони дали несподівані результати: було віднайдено унікальну підземну галерею та артефакти часів Золотої Орди.

Про це CvNews повідомив кандидат історичних наук, керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба» Інституту археології НАН України Павло Нечитайло.

"Дослідження проводились на замовлення «Музею мініатюр замків України», - розповідає фахівець. - Для облаштування додаткового входу з вулиці Замкова уздовж муру була закладена траншея довжиною 8 і шириною 3 м. Мур був споруджений у другій половині ХХ століття при облаштуванні скверу. Колись тут існував проїзд з вулиці Францисканської на сучасну Замкову".

Фото Дмитра Тимчука

Уже на глибині 0,4-0,5 метри  у південному кутку траншеї було знайдено кут кам'яниці. Кам'яниця відома з планів середини XVIII століття. Станом на 1810 рік там знаходився «Домъ со службами командира артиллерийской гарнизонной команды». Увесь інший простір траншеї був зайнятий засипкою, в якій зустрічались артефакти трипільської культури, раннього залізного віку, доби середньовіччя і нового часу.

"А найцікавіше трапилось на глибині трьох метрів, - каже Павло Нечитайло. - Тут було знайдено  фрагмент фундаменту більш ранньої кам’яниці, що датується XVII століттям. Поруч з нею відкрились залишки господарської ями 2 половини ХІІІ – першої половини XIV століття, коли Кам’янець був частиною Золотої Орди. Серед матеріалів золотоординського періоду яскравими знахідками є фрагменти чаш на кільцевому піддоні. Одна з чаш вкрита зсередини поливою. У ямі було знайдено також монету, яка після очистки та визначення допоможе чіткіше датувати золотоординську яму.

Археологічні розкопки. Фото Дмитра Тимчука

 

Фото Дмитра Тимчука

Північніше було відкрито заглиблений котлован житла кінця XVI-початку  XVII століття. Цей котлован зруйнував надзвичайно цікаву споруду більш раннього періоду. Після зачистки котловану житла в північній частині, під стовповою ямою відкрився фрагмент підземної галереї. Підземелля видовбане підземним способом частково в суглинку, частково в скельних породах. Має ширину 1 м, висоту 1,8 м".

Продовження галереї в північно-східному напрямку виявилося теж повністю заваленим. Утім, відкриття навіть невеликого фрагменту подібної підземної архітектури є великою удачею. Адже це одна з рідкісних підземних галерей на Західній Україні, час зведення якої раніший за XVII століття. «Музей мініатюр замків України» та виконавці археологічних досліджень ДП НДЦ «ОАСУ» ІА НАНУ докладуть зусиль щоб забеспечити консервацію та музеєфікацію фрагменту унікального підземелля.

Дослідження на Вірменському бастіоні проводились Дмитром Тимчуком, Петром Болтанюком, Євгеном Левінзоном, Олександром Омельченком та Ільдаром Яхієвим.

Фото Дмитра Тимчука

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews