"Голодна туса". Українців розлютила вечірка блогерів у День пам'яті Голодомору

30.11.2021 00:33   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Соцмережі обурила гучна вечірка з нагоди дня народження блогера Олександра Заліска, яку він влаштував у Львові 27 листопада, коли в Україні відзначали День пам'яті жертв Голодоморів.

Сама вечірка відбулась у стилі, що передбачає відверті конкурси, еротичні танці від шоу-балету, а численні гості виголошували тости імениннику, стоячи на столах. Про це пише BBC Україна.

Чернівецький блогер Олександр Заліско, за чиїм життям стежать мільйони українців у Instagram, запросив до себе на свято багато інших популярних блогерів, серед яких і мільйонники.

Ті, хто отримав запрошення, називали цю вечірку "тусовкою року" і ділилися враженнями у сторіз. Оскільки сторіз - це відео, які існують лише добу, всі вони вже зникли з Instagram, однак їх встигли заскрінити журналісти.

 

Розважав гостей стендап-комік та популярний телеведучий Володимир Остапчук. В одній зі своїх сторіз він опублікував фото святкового столу, яке підписав "голодна блогерська туса".

блогери

 

Олександр Заліско, чий день народження припадає на 27 листопада, зібрав популярних блогерів у Будинку вчених, архітектурній пам'ятці в центрі Львова.

"Один зі змістів (мова оригіналу - Ред.) мого життя - це туса. Я радий, що ви прийшли на тусу. Мою тусу. І я сподіваюся, що вона справді буде грандіозною", - сказав Заліско у сторіз на початку вечірки.

Журналісти помітили, що на вечірку прийшли багато Instagram-зірок: Наталі Литвин, Таня Самбурська, Валерія Юрченко, Саша Бо. У з цих блогерок - від 1 до 2 мільйонів підписників.

"Сьогодні головна тусовка року, - написала Литвин. - Олександр Заліско, обожнюємо твої вечірки!"

Блогерка опублікувала сторіз із конкурсами на святі. На одному з них гостей шмагали батогом.

 
У соцмережах вечірку відразу ж почали критикувати. Ось кілька коментарів із дописів блогерів:

"Жах! Як у день пам'яті жертв Голодомору можна влаштовувати таке "дійство"? - написала користувачка Олеся Данилишин - Невже абсолютно немає людських цінностей".

"Срамота, стид і позор веселитися в таку чорну дату, що ви несете в маси? Від вас такого не очікувала, західно-українські патріоти, хіба так вас виховували ваші батьки та як вони на це дивляться?", - написала інша користувачка, Ірина Дрогомирецька.

Однак більшість із цих коментарів уже не знайти в Instagram, оскільки сторіз - це відео, які існують в Instagram лише добу, а можливість коментувати фото з вечірки запрошені блогери і Заліско закрили.

Деякі користувачі запитували, як сталося так, що в таку жалобну дату стало можливим орендувати зал під день народження.

Українська письменниця та видавець Юлія Сливка помітила, що лідери думок мало згадували про Голодомор у день скорботи, але натомість не посоромились викладати подібний контент.

"Здається, ви не розумієте, про що йдеться, - емоційно відреагувала Сливка. - Ви могли просто не народитись. Не було б розваг! Нас з вами могло не бути".

Було і чимало людей, які підтримували Заліско, вітали його зі святом, та відзначали хорошу організацію вечірки.

 

Попри гостру реакцію, наступного дня іменник Заліско залишився задоволений вечіркою, а критику в свій бік вважає лицемірством.

"Настільки швидко піднялась ця тема в інтернеті та наскільки швидко всі стали правильними", - написав блогер у себе в сторіз.

Він відзначив, що у скорботний день працювали ресторани, телебачення, люди святкували весілля та слухали музику.

Заліско пише, що поважає людей, які "справді" вшановують пам'ять жертв Голодомору, та не хизуючись цим у соцмережах, ставлять свічку.

"Але таких меншість", - вважає блогер.

"27 листопада - це мій день народження! І я святкую свій день! Я не обирав день, коли мені народитись. І я святкую його так, як захочу!" - емоційно відреагував Заліско.

За його словами, він щороку святкує свій день народження в останню суботу листопада, і досі це нікого не хвилювало.

Будинок вчених
 

Архітектурна пам'ятка, де відбулась вечірка

Така реакція ще дужче розпалила соцмережі. На інцидент у своєму фейсбуці уже відреагувала Анна Герич, головна спеціалістка з охорони культурної спадщини Львівської облради.

На її думку, популярні блогери повинні відповідальніше поводитись у соцмережах, бо "з їхніх думок народжуються тренди", молодь вірить у їхні поради та висновки.

"От чим відрізняються ті наші сусіди з-за поребрика, що заперечують Голодомор, і ті, що глумляться над пам'яттю своїх предків, мільйонів дітей померлих від голоду?" - запитує Герич.

У чиновниці також є питання до поліції, яка не завадила вечірці відбутися у Львові, який досі належить до"червоної зони", а тому проводити масштабні події там заборонено.

"(Поліція - Ред.)і далі не бачитиме? До тих, хто здав Будинок вчених, а завтра скаже, що "ну, ми ж не перевіряємо, що там будуть робити", - написала Герич.

Після вечірки, у понеділок 29 листопада з'явилось повідомлення, що через порушення правил карантину Будинок вчених тимчасово закрили.

Однак журналіст Олександр Рудоманов вважає, що блогери "розуміють лише мотивацію грошей, а не слів".

"Немає контрактів на рекламу - немає грошей", - додав він у своєму фейсбуці, чим започаткував новий флешмоб.

У списку роботодавців блогерів є багато відомих брендів.

Після скандалу з "голодною тусою" користувачі соцмереж йдуть на сторінки цих брендів і вимагають у них відповіді: чи будуть компанії надалі співпрацювати з Заліско та його гостями, і чи поділяють їхню позицію щодо святкувань у День пам'яті жертв Голодоморів?

Pepsi Co Ukraine зазначила, що офіційно закінчила співпрацю з блогером Заліско ще у жовтні 2021 року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews