Фахівці системи БПД спілкувались у Чернівцях про сучасні виклики та можливості в громадах області

18.12.2021 10:32   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

«Сучасні виклики та можливості в громадах Чернівецької області: правові аспекти» – круглий стіл на таку тему організували 14 грудня в Українському Народному Домі Чернівців. Ініціювала захід обласна громадська організації «Комітет виборців України».

До проведення круглого столу активно долучилися фахівці системи безоплатної правової допомоги. Так, директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну розповів про новації в діяльності системи. Зокрема, про новий формат роботи єдиного контактного центру за номером 0 800 213 103 (юристи консультують лише у будні з 8:00 – 19:00), про об’єднання чергових частин (черговий у Чернівцях приймає дзвінки про затримання з 5 областей України), а також про реалізацію на Буковині проєкту «Волонтер БПД» та «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Читайте також

Як чернівчанам отримати безоплатну правову допомогу?

- Головна мета програми відновлення –  дати шанс підлітку,  який вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин, отримати м’якше покарання або взагалі бути звільненим від кримінальної відповідальності, ресоціалізувати його та запобігти вчиненню повторних правопорушень, – наголосив Аркадій Мунтяну.

Директор Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Сергій Мінтенко повідомив, що цьогоріч центр вперше за час існування видав 1100 наказів про надання громадянам безоплатної вторинної правової допомоги. При цьому, на його думку, буковинці ще не достатньо знають про систему БПД, адже співпраця з громадами лише набирає обертів.

- Тому наше спільне завдання зробити все для того, аби люди більше знали як захистити свої права. Ми готові надавати виїзні правові консультації та проводити правопросвітницькі заходи там, де в цьому є потреба, – зазначив Сергій Мінтенко.

З поміж іншого, учасники круглого столу обговорили питання медіації, як позасудового інструменту вирішення конфліктів у громадах, фінансово-правових аспектів розвитку та правового регулювання управління ресурсами громад Чернівецької області.

Долучилася до заходу й волонтерка системи БПД, керівниця Вижницького офісу Мережі правового розвитку «Центру правової інформації та консультації» Галина Єрема. Вона розповіла про досвід взаємодії влади з громадськістю через механізми прямої демократії (електронні петиції, громадський бюджет, громадські слухання ін.). А фахівчині обласної бібліотеки імені Михайла Івасюка акцентували увагу учасників круглого столу на проблемі закриття бібліотек у багатьох громадах краю.

Підбиваючи підсумки зустрічі, заступник голови Чернівецької обласної ГО «Комітет виборців України» Ігор Баб’юк зауважив, що для поліпшення правової обізнаності в громадах, яка на сьогодні є не достатньою, потрібно активізували спільну роботу в цьому напрямку всіх партнерських установ та організацій.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews