Перший етап кампанії із вакцинації дітей від поліомієліту стартував на Буковині

02.02.2022 03:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Перший етап кампанії із вакцинації дітей від поліомієліту стартував на Буковині. У нашій області, як і у всій країні, він триватиме три тижні. У цей час імунізуватимуть дітей до 6 років, які пропустили передбачені календарем щеплення.

Такі заходи знадобилися, бо украй небезпечна недуга, котру в Україні не реєстрували з 2015 року, знову повернулася. Вірус поліомієліту виявили у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті, причому у двох випадках він призвів до паралічу у малюків.

Зробити належні щеплення своїм дітям закликав батьків Буковини під час брифінгу директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Олег Чорний.

У нашому краї лише 73% дітей до року отримали усі необхідні дози вакцини від поліомієліту. В Україні загалом цей показник трохи вищий – 80%. Тим часом, для формування колективного захисту необхідно, аби щепленими були 95% малюків.

- Поліомієліт – важке інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему дитини. Він може загрожувати невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин, адже має здатність вражати дихальні м’язи. Ліків від цієї хвороби не існує, єдиний захист – щеплення, – наголосив Олег Чорний.

За його словами, найбільш вразливими до поліомієліту є діти до шести років.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин від поліо: інактивована (ІПВ), яку вводять ін’єкційно, та оральна (ОПВ) – краплі, які крапають у рот. Обидві захищають від інфікування поліомієлітом, проте ОПВ забезпечує захист і від безсимптомного носійства.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень України, дітей вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози – ІПВ, решта – ОПВ. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Поліовірус передається від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу, воду. Він також може залишатися на іграшках та побутових речах, які контактували зі слиною та калом інфікованих.

Другий етап кампанії із вакцинації дітей від поліомієліту в Україні проводитимуть навесні. Під час нього щеплюватимуть усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні дози відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews