На Буковині триває кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту

11.02.2022 08:08   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Маленький Артем отримав усі належні для його віку щеплення. Нині його наздоганяє і старша сестричка – вона через хворобу пропустила прививку від поліомієліту. Мама Тетяна привела її на процедуру до дитячої поліклініки. 

- Щеплення потрібні, щоб діти не хворіли. Синочку зробили усі, він їх чудово переніс, не мав жодних ускладнень. Донечці довелося відтермінувати трохи, але сьогодні маємо щепитися, – розповідає Тетяна. 

Як розповіла заступниця директора Чернівецької міської дитячої поліклініки Олена Ставничук, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту. у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози – ін’єкції інактивованої вакцини (ІПВ), решта – пероральні краплі із «живою» вакциною (ОПВ). 

- Про те, що необхідно зробити щеплення, родині нагадує педіатр. Перед процедурою малюків оглядає лікар, а батьки підписують згоду на вакцинацію. Після імунізації рекомендуємо зачекати ще пів години, щоб відстежити реакцію на препарат. Опісля ж можна рушати додому, – описує процедуру Олена Ставничук.

Як відомо, в Україні 1 лютого стартувала кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту. Під час першого її етапу планують імунізувати дітей до 6 років, які пропустили передбачені календарем щеплення.

За словами Олени Ставничук, на обліку у поліклініці таких малюків близько 550, станом на 10 лютого 238 із них уже вакцинували. 

- Форсована імунізація, перший тур якої триває зараз, покликана усунути ризики, пов’язані з виявленими в Україні випадками поліомієліту. Єдиний спосіб захистити дітей від цієї небезпечної недуги – вакцинація. Зараз активно щеплюють дітей у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги, малюків запрошують на процедуру, – розповіла головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко. 

Вона також наголосила, 50% дітей, котрі не мають щеплень від поліомієліту, пропустили їх через відмову батьків. Тож зараз із такими буковинцями працюють, намагаються переконати їх захистити своїх малюків. 

Аби з’ясувати, чи є у вашої дитини усі належні щеплення, слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews