Максим Михайленко

Максим Михайленко

головний редактор Newssky, політолог

І до першого туру президентських виборів у Франції

13.04.2022 06:58   Джерело: CvNews
Автор : Максим Михайленко
На президентських виборах у Франції пораховано 100% голосів. Як і передбачалося, і як це буває за П'ятої Республіки всі останні 57 років (від моменту як з часів Луї Наполеона було повернуто прямі вибори голови держави і виконавчої влади), 24 квітня відбудеться другий тур.
 
Це тур між діючим президентом, громадянином Еманюелем Макроном (27,84% і 9,78 млн голосів), лідером центристської партії "Франція у русі" і мадам Марін Ле Пен (23,15% і 8,14 млн голосів), лідеркою правої партії "Національне об'єднання".
 
Третє місце, відставши від Ле Пен менш ніж на 1,5% посів лідер лівої партії "Невпокорена Франція" товариш Жан-Люк Меланшон (21,95% і 7,71 млн голосів). Явка склала - у розрізі показника тих громадян, які проголосували за когось з 12 кандидатів - трохи більше 72%.
 
Для розуміння контексту і бази порівняння візьмемо минулі президентські вибори 2017 року. У першому турі громадянин Макрон набрав 24,01% і 8,67 млн голосів, мадам Ле Пен - 21,3% і 7,68 млн голосів. Товариш Меланшон - 19.58 % і 7,06 млн голосів.
 
Відповідно, можемо констатувати, найперше, певне зростання лівих настроїв у Франції. Це передусім пов'язано із суперечливим курсом умовно ліволібертаріанських, обмежених, повільних та обережних реформ адміністрації Макрона та ефектами епідемічної турбуленції. У той самий час діючий голова держави помітно наростив підтримку ядерного електорату, як у відсотковому, так і кількісному плані, в той час як його опонентка дещо зросла у відсотках, проте втратила біля пів мільйона голосів.
 
Явка у порівнянні між 2017 та 2022 роками вірогідно (бо ми не знаємо поки що кількості зіпсованих, недійсних чи проголосованих "проти всіх" бюлетенів) незначно знизилася на 2,5% відсотки, або ж не зменшилася взагалі. Франція завжди була і є вкрай політизованою країною, де всі верстви суспільства просякнуто діяльністю партій та громадських рухів, що постійно надає динаміку суспільно-політичним процесам.
 
Другий попередній висновок, який ми можемо зробити, це той, що спроби Марін Ле Пен, вихованиці родини вішистської та реакційної традиції, нерозбірливої у шляхах фінансування власної політичної діяльності, дещо дрейфувати у поміркованість - завдали нищівного удару по рештках правого та правоцентристського сегментів французького політичного спектру. Зокрема, висуванка більш поміркованого крила голлістів Валері Пекрес (остання надія російських "системних лібералів") здобула лише 4,78% і вже заявила про те, що не підтримає Ле Пен.
 
null
Фото з мережі Інтернет
 
У той самий час кандидат від найбільш правоконсервативного крила Ерік Земмур (7,07%) штовхнув партійну систему Франції до ще більшої поляризації. Не було сумнівів, що він підтримає Марін Ле Пен. Кампанії Пекрес та Земмура, на які покладали надії різні угруповання всередині глобального кримінально-шпіонського синдикату з центром у Москві було зіпсовано і поховано російським вторгненням до України, щодо якого вони не вспіли сформувати якоїсь притомної позиції, шо виглядала би хоч якось привабливішою чи притомнішою за курс діючого президента, вихованця Франсуа Олланда, ліволіберального глобаліста Еманюеля Макрона. Відповідно, Кремль приречений на співпрацю з украй специфічною Ле Пен, чиє фінансування було, після скандалів та розслідувань, передано від "лужніковського" ОЗУ та СВР РФ до РПЦ та кола структур наближених до міжнародного злочинця Константіна Малофєєва.
 
"Специфічність" мадам Ле Пен проявляється не тільки в тому, що у процесі захоплення структур "Національного фронту" вона запроторила батька-засновника партії до "санаторію посиленого режиму" і навіть не в тому, що її власна племінниця, екс-депутатка Маріон Марешаль Ле Пен утекла від тітоньки до штабу привабливого по тамтешіх поняттях Земмура (типова французська історія). А тому що має поріг власної підтримки. І через розпорошеність правого флангу не дотягла навіть до минулого результату першого туру.
 
Що далі?
 
Меленшон закликав голосувати проти Ле Пен. Будемо консервативні - нехай половина проголосує, половина не прийде (+11), зелені та соціалісти автоматично за Макрона - а це +10%. По суті, це технічно, мінімум мініморум - майже 50%. А як могла би Ле Пен тепер зібрати 50% (при тому, зо 10% у Макрона ще в запасі)? Хіба що з Макроном і його урядом сталася би якась катастрофа. Яку, звісно, спробує створити Росія. На цьому поки що все.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews