Як чернівчанам отримати компенсацію від держави за прихисток переселенців

13.04.2022 12:23   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Власники житла, які безкоштовно прихистили в себе переселенців, можуть отримати компенсацію на комунальні послуги.  Йдеться про 450 гривень на місяць за кожну прийняту людину. 

Таке рішення затвердив Кабінет Міністрів.

Хто може отримати компенсацію?

Компенсацію надають власникам житлових приміщень, які безоплатно розмістили в себе переселенців. Аби її отримувати – власник житла має зареєструватися як приймаюча сторона. Це можна зробити на сайті «Прихисток» або ж прийти з відповідною заявою до ЦНАПу, що на вулиці Героїв Майдану, 7.

При цьому, люди, яких прихистили, повинні бути зареєстрованими та мати довідку внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО). Її також можна отримати в ЦНАПі.

Важливо! Компенсацію надають, якщо у власника житла нема заборгованості за житлово-комунальні послуги.        

Що потрібно, аби отримати компенсацію?

Для отримання компенсації власник житла повинен подати до ЦНАПу пакет документів. Зробити це потрібно до п’ятого числа кожного місяця. Ось перелік необхідних документів:

  • заява на отримання компенсації витрат (зразок
  • копія паспорту громадянина України та реєстраційного номеру облікової картки платника податків власника житла;
  • копія документів, що посвідчують правовласності на житлове приміщення
  • копії паспорту громадянина України або свідоцтва про народження дитини, реєстраційні номери облікових карток платників податків внутрішньо переміщених осіб, а також довідка ВПО.
  • банківські реквізити для перерахування суми компенсації. 

Списки на отримання допомоги оновлюють щомісячно. Тому, щоб отримувати компенсацію впродовж всього періоду проживання переселенців, потрібно буде щомісяця (до п’ятого числа кожного місяця) подавати документи. 

Важливо! У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості власник зобов’язаний подати заяву з інформацією про зміни.

Додатково

Департамент соціальної політики Чернівецької міської ради, як уповноважений представник виконавчого комітету Чернівецької міської ради, забезпечує розгляд заяв отримувачів компенсаційних виплат та формування справ, верифікує наявність внутрішньо переміщених осіб у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та здійснює перевірку щодо отримання внутрішньо переміщеними особами щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

У разі потреби можуть перевірити наведені у заяві відомості, зокрема з метою перевірки факту розміщення переселенців, його безоплатності тощо.

Після проведення перевірок департаментом соціальної політики визначається обсяг компенсації витрат власника жилого приміщення, що пов'язані з безоплатним розміщенням внутрішньо переміщених осіб, та  подається інформація до Чернівецької обласної військової адміністрації для передачі узагальненої інформації щодо питання виділення фінансування  на проведення виплат до Кабінету Міністрів України.

Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення невідповідності осіб, кількості розміщених осіб, кількості людино-днів даним, зазначеним у заяві.

Як розраховують суму компенсації?

Сума компенсації розраховують з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення використовувалося для розміщення переселенців (далі — людино-день), з дня розміщення ВПО, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних інформації про їх розміщення у відповідному жилому приміщенні.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживали у жилому приміщенні власника, в кожний день місяця. Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації власнику жилого приміщення визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Приклад: якщо 1 людина проживала 30 днів, то компенсація складатиме: 14.77 грн. х 30 днів = 443,10 грн.

Детальніше про Компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб

 

 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews