Буковинський підприємець кує пластини для бронежилетів, які передають ЗСУ

18.04.2022 15:16   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Коваль з Буковини Михайло Киюк робить металеві пластини, які є складовими бронежилетів. Пластини тестують на міцність й відправляють військовим.

Про це коваль розповів Суспільному.

Михайло займається ковальством понад 15 років. З металу виготовляє речі побуту. Перед війною останнє замовлення мав із Київщини — виготовив підприємцю ковані ворота, однак так і не встиг їх передати. Коли розпочалася війна він записався в тероборону, однак, через погіршення здоров'я пробув там два тижні.

- Перебуваючи в теробороні зіткнулися з тим, що не вистачає пластин для бронежилетів. Бажання виникло саме по собі, зробити щось корисне для людей, — розповідає чоловік.

 

Комплект бронежилета складається з двох частин пластини. Їх коваль виготовляє впродовж тижня. Спершу різні види металу розколює в брускети, а потім зварює. Михайло розповідає, що з такими видами металу раніше не працював.

Одна пластина важить 8,5 кілограмів. Попередні пластини важили в межах 10 кілограмів — вони були міцні, втім не підходили за вагою.

- Вага 8,5 кг є оптимальною, менше зробити вже не вдасться. Крім захисту від куль має бути маневровість, а зайва вага сковує, — каже коваль.

Метал коваль збирає по частинах в знайомих токарів та інших майстрів. Розповідає, що зараз є дефіцит, бо твердосплавні матеріали надходили зі сходу.

На міцність пластини перевіряють на полігоні. Майстер віддає військовим частини, з яких складається пластина. Якщо вона витримує постріли з різного виду зброї, коваль продовжує роботу.

Коваль Михайло. Фото Суспільне Буковина

 

Коваль. Фото Суспільне Буковина
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews