Номер 0 800 213 103 в умовах війни став для українців телефоном довіри

29.04.2022 15:48   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Із запровадженням воєнного стану навантаження на контакт-центр зросло. Окрім постійних штатних консультантів із Сумської та Чернівецької областей, до роботи на лінії долучилися і юристи системи БПД із Миколаївської, Полтавської, Львівської та інших областей.

- У перші дні війни у нас різко зросла кількість телефонних звернень до контактного центру, тож ми звернулися до наших працівників місцевих центрів з проханням долучитися до консультування людей телефоном, оскільки спроможності наявних операторів було недостатньо, щоб опрацювати усі звернення. Одразу зголосилися декілька десятків фахівців, за що ми їм щиро вдячні, – розповідає начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Зараз посилена команда консультантів продовжує опрацьовувати телефонні звернення і надавати правову допомогу людям. У середньому щоденно юристи системи БПД відповідають на 750 дзвінків.

«Мирні» та «воєнні» запитання

- Із запровадженням воєнного стану в законодавстві відбулося багато змін, які торкнулися різних галузей права. На мій погляд, найбільших змін зазнало адміністративне право, і саме щодо цих питань найчастіше звертаються, – розповідає головний юристу Полтавського бюро правової допомоги № 1 Артем Пархоменко.

Найчастіше люди, які телефонують на номер 0 800 213 103, запитують про:

  • отримання довідки внутрішньо переміщеної особи;
  • призов військовозобов’язаних осіб, відстрочку та бронювання;
  • гуманітарну, соціальну та іншу допомогу;
  • правила виїзду за кордон;
  • стягнення аліментів під час війни.

«Галузі права, щодо яких звертаються українці, поділилися на «довоєнні» та «воєнні». Поряд із тими, які мали попит і до війни – це адміністративне, цивільне, трудове право, з’явилася абсолютно не запитувана раніше галузь – міжнародне гуманітарне право», – говорить начальниця відділу контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ольга Волощук.

Коли від відповіді залежить життя людини

Щодня один юрист системи БПД опрацьовує близько 40 дзвінків. І це в умовах неповного робочого дня і наявних можливостей – інколи деяким операторам протягом дня доводиться відключатися та йти в укриття через повітряні тривоги. Але навіть у вихідні дні, суботу та неділю, юристи підключаються до системи та продовжують приймати телефонні дзвінки. За цей час вдалось допомогти великій кількості наших громадян.

- Постійно мати справу з емоційно спустошеними людьми – важко. Такий стан, як паразит, він дуже легко передається. Ти розумієш, що більшість людей, які телефонують тобі, мають право на такі емоції, а ти – ні! Вони чекають твоєї поради та допомоги, саме тому ти не можеш бути слабким. Буває так, що хочеться плакати. Від відчаю людей та зломленості, від тих історій і безмежної кількості проблем, з якими їм довелось зіткнутись, – ділиться своїм досвідом роботи в контакт-центрі начальниця відділу безоплатної правової допомоги Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Пазурчик.

Як зазначають юристи, які працюють у контакт-центрі системи БПД, головною відмінністю теперішніх звернень від тих, що були у довоєнні часи, є розуміння того, що сьогодні від консультацій може залежати не просто розв’язання правової проблеми, але й безпека та життя людини. Ось лише одна з історій, з якими щодня стикаються оператори.

Приблизно на третьому тижні війни надійшов дзвінок від військовослужбовця Збройних Сил України, який знаходився у зоні активних бойових дій.  Чоловік хотів укласти шлюб зі своєю коханою, яка на той момент перебувала за кордоном, щоб у разі його смерті вона могла отримати грошову компенсацію.

- Я відповіла йому, що перетелефоную через декілька хвилин, адже питання це складне. Чули б ви його слова…”Перетелефонуйте, будь ласка, якомога швидше, бо я не впевнений, що за годину ще буду живим. Я дуже чекатиму на ваш дзвінок”. Він чекав мого дзвінка так, як ніхто до цього. Як тут не заплакати?, – згадує юристка Львівського бюро правової допомоги №1 Ірина Сабадаш.

Консультанти контакт-центру системи БПД, зізнаються, що досить складними є питання про зміни в законодавстві, особливо коли ці зміни відбулися кілька годин тому, або людина щось «почула від знайомого» чи прочитала у якомусь коментарі у соцмережах.

- Тому перша порада – довіряти офіційним джерелам інформації, читати тільки перевірені ЗМІ. А дізнатися правову інформацію, отримати роз’яснення або консультацію можна зателефонувавши до контактного центру системи БПД 0 800 213 103», – наголошує начальник відділу контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews