У Чернівцях запрацює центр захисту та підтримки дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками

02.06.2022 10:50   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У Чернівцях уже невдовзі створять спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів – Барнахус («Будинок дітей»).

Про реалізацію на Буковині проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» мовилося 1 червня під час першого засідання обласної міжвідомчої робочої групи, яке відбулося в Чернівецькій обласній раді. Участь у нараді також взяв директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Передусім обговорили питання готовності приміщень комунальної установи до облаштування спеціальних кімнат центру, обсяги проведення ремонтних робіт та терміни їх виконання, механізм залучення фахових спеціалістів для роботи з дітьми.

- Центр моделі Барнахус – це спеціалізований  міжсекторальний заклад для дітей, які постраждали та /або стали свідками насильства, кримінального правопорушення. Його створюють для надання необхідної підтримки дитині та проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України в дружньому до дитини середовищі, – зауважив Аркадій Мунтяну.

Барнахус надаватиме комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну та інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Діяльність центру скеровуватимуть на дітей віком до 18 років. Адресу Барнахусу як правило не розголошують, аби зберегти анонімність та не наражати на небезпеку його відвідувачів. Ті, хто потребує допомоги, дізнаються про його розташування безпосередньо від соціальних працівників.

Довідково

Чернівецька обласна рада 22 квітня 2022 року підписала Меморандум про взаєморозуміння з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжнародним благодійним фондом “Українська фундація громадського здоров’я”, який передбачає створення в Чернівцях за міжнародною моделлю Барнахус Центру захисту та підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства.

Центри за моделлю Барнахус вже діють у Вінниці та Миколаєві.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews