У Чернівецькій області засіяли на дві тисячі гектарів більше, ніж торік (ФОТО)

09.06.2022 19:32   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Цьогоріч на Буковині засіяли понад 310 тисяч гектарів — це на дві тисячі більше, ніж торік. Найбільше посіяли кукурудзи, пшениці, сої, картоплі та овочів. Брак пального був як в агрохолдингах, так і у фермерів. Він зберігається і зараз, але на догляд не впливає.

Про це у коментарі Суспільному сказав начальник управління агропромислового розвитку ОВА Богдан Бойчук.

За його словами, цьогоріч посівна відбулась пізніше, але виконана у повному обсязі.

- Строки посіву, достатня кількість вологи та тепла — ці фактори більше впливають на урожайність культур, ніж паливо, — пояснює Бойчук.

Наразі військова адміністрація підготувала проєкт наказу щодо можливості використання агродронів в галузі сільського господарства. Це допоможе зменшити затрати та збільшити ефективність обробітку.

Буковинський фермер. Фото Суспільне Буковина

В аграріїв області, як і в інших українських аграріїв, також були проблеми логістики, отримання міндобрива, засобів захисту рослин та запчастин.

- Щорічно Україна виробляє 70 мільйонів тонн зернових, які можуть бути експортовані. Через війну значну частину зерна не експортували. Наразі шукають можливості, — пояснює Бойчук.

Однак зернові та технічні можуть зберігатись впродовж декількох років, проблеми зі зберіганнями немає. В області є понад 115 зернових складів, потужністю понад 450 тисяч тонн.

Цьогоріч очікують врожай в межах 580-600 тисяч тонн, однак великі холдинги вивозять свою продукцію в інші області.

Посівна. Фото з мережі Інтернет

Довідково

  • 14 березня уряд запровадив пільги та спростив механізму для аграріїв. Зокрема податкові пільги для постачання палива в Україну, скасували акциз та знизили ставку ПДВ. Фермери зможуть сплатити податки після завершення воєнного стану.
  • 26 березня у Чернівецькій області розпочалась посівна. Попри брак палива та проблеми з логістикою, цієї весни в області засіяли понад 320 тисяч гектарів, це на 2,5 тисячі більше, аніж у 2021 році.
  • На час воєнного стану скасували процедури із сертифікації насіння, яке мають сіяти, дозволили експлуатацію сільськогосподарської техніки без реєстрації та створили платформу для допомоги у проведенні посівної.
  • Банки видали кредити для аграріїв. Фінансування надають для проведення посівної кампанії, а також для підтримки та активізації підприємницької діяльності в рамках програми "Доступні кредити 5–7–9". Його отримують аграрії, що підпадають під визначення с/г товаровиробника.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews