Донорам крові у Чернівцях розповіли про трудові права та виплати

15.06.2022 08:48   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Юристка Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Загарія розповіла донорам та персоналу обласного центру служби крові про трудові гарантії та виплати донорам.

Донором крові та/або компонентів крові може бути будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, що має посвідку на постійне проживання на території України, пройшов відповідне медичне обстеження в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, в якого підтверджена відсутність показань до постійного чи тимчасового відсторонення від донорства, з яким проведено співбесіду і надано вичерпну інформацію щодо донації, та який надав письмову згоду на забір у нього крові та/або компонентів крові.

Читайте також

Як чернівчанам отримати безоплатну правову допомогу?

- Якщо ви вирішили стати донором, то зобов’язані щонайпізніше за один робочий день до дня донації повідомити керівника за місцем своєї роботи про намір пройти обстеження і здати кров. Роботодавець у свою чергу зобов’язаний безперешкодно відпустити з роботи працівника, який виявив бажання стати донором, у дні медичного обстеження і донації крові та/або її компонентів. Виняток: відсутність донора на робочому місці в ці дні загрожуватиме життю чи здоров’ю людей, спричинить невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, завдасть суттєву матеріальну шкоду або матиме інші тяжкі наслідки,– наголосила Юлія Загарія.

У день донації особу, яка виявила бажання здати кров та/або компоненти крові, звільняють від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу. При цьому зберігають середній заробіток і в дні медичного обстеження осіб, які виявили бажання стати донорами. Крім того, такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації надається день відпочинку зі збереженням за нею середнього заробітку. За бажанням такої особи цей день можуть приєднати до щорічної відпустки.

У разі якщо за погодженням із керівництвом підприємства, установи, організації, в день безоплатної донації крові та/або компонентів крові донор був залучений до роботи або несення служби, йому за бажанням надається інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день. Також юристка Юлія Загарія розповіла про заходи заохочення добровільного безоплатного донорства та відповідальність за порушення законодавства про донорство крові та компонентів крові. А ще – про можливість отримання від держави безоплатної правової допомоги.  

null
Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews