У Чернівцях облаштують модульне містечко. Роботи профінансують ЄС та уряд Німеччини

08.07.2022 19:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Сім’ї, які через війну переїхали у Чернівці, вже восени зможуть оселитися у тимчасовому модульному містечку. Гроші на його облаштування надасть Європейський Союз та уряд Німеччини, зроблять це в рамках проєкту «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України». 

Відповідну угоду про співпрацю вже підписано між Виконавчим комітетом Чернівецької міської ради та  федеральною компанією GIZ, яка є виконавцем проєкту. 

З 24 лютого, коли почалося повномасштабне вторгнення росії, громада Чернівців прихистила десятки тисяч внутрішньо переміщених осіб зі східних та південних областей. 

Читайте також

Буковинські прикордонники затримали двох єгиптян

- Люди, які поселилися у нас, отримують гарячу їжу та всі необхідні речі. Ми повністю облаштовуємо їх побут і надаємо все, чим вони повинні бути забезпечені. Частина внутрішньо переміщених осіб наразі змушені проживати в приміщеннях шкіл та дитсадків, що створюватиме перешкоди для початку навчального року. Встановлення тимчасового модульного містечка допоможе принаймні частково розв'язувати ці питання та забезпечити людей більш пристосованим житлом, - заявив міський голова Чернівці Роман Клічук.

- ЄС підтримує людей, яким довелося врятуватися від невиправданої та жорстокої російської агресії. Особливо вразливими зараз є сім’ї з дітьми та люди похилого віку. Ми раді співпрацювати з містом Чернівці та нашим давнім партнером GIZ у забезпеченні внутрішньо переміщених українців доступними та гідними умовами життя, - сказала Надія Вертебна, менеджерка програми ЄС Міцні Регіони (EU4Resilient Regions) Представництва ЄС в Україні.

На облаштування містечка нададуть три мільйони євро. Згідно з планом, воно зможе прийняти до 250 переселенців, а дві третини модулів будуть спроєктовані саме для проживання сімей (інші для індивідуального проживання). Очікується, що люди зможуть проживати в містечку протягом 3 років – до моменту завершення відновлення постраждалих від війни областей. 

- Компанія GIZ вже реалізовувала проєкти модульного житла для ВПО в Україні в попередні роки. Таке житло не може замінити сім'ям втрачений дім, але забезпечує надійний притулок із прийнятними умовами для проживання. У співпраці з Чернівецькою міською радою ми потурбуємося про те, щоб люди мали повноцінну кухню та душову кімнату, а в модульних будинках взимку було тепло, - розказав Андрій Гарбуза, керівник компоненту Проєкту в німецькій компанії GIZ.

Довідково

Проєкт «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Проєкт працює з громадами 10 південних та східних областей України, щоб забезпечити мешканцям комфортний та ефективний доступ до якісних місцевих адміністративних, медичних та соціальних послуг. З початком повномасштабної війни проєкт надає екстрену допомогу партнерським громадам, а також допомагає громадам на заході України працювати з внутрішньо переміщеними особами. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews