У Чернівцях можуть перейти на новий мінерал для очищення питної води

11.07.2022 00:24   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
КП "Чернівціводоканал" можливо замінить кварцевий пісок на цеоліт, щоби якісніше очищувати воду. Про це йшлося на зустрічі фахівців з різних регіонів у міській раді Чернівців. 
 
До Чернівців завітали директор КП «Водоканал м. Ужгород» Станіслав Карташов, генеральний директор КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Віталій Савенко, директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма, в.о. директора МКП «Хмельницькводоканал» Олександр Новосад, менеджер по Світовому банку
ОКП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик. Разом з представниками виробничих підприємств та керівництвом міста обговорювали проблему очищення води.
 
Ця проблема спільна для багатьох міст. Кварцовий пісок для фільтрування води для пиття завозили зі сходу України, сьогодні ж логістика під загрозою через повномасштабну війну. Ба більше, швидке фільтрування, коли вода проходить через шар кварцового піску, вже є застарілою технологією. Тож сьогодні питання оновлення більше ніж на часі.
 
У цій практичній конференції також брали участь представники Сокирницького цеолітового заводу, які розповіли про виробництво цеоліту, що знаходиться на Закарпатті. Йдеться про мінерал, який ще називають «фільтр-сорбент». А все тому, що він не тільки фільтрує, а й сорбує бактерії та віруси, знижує загальне число мікробів. Цеоліт очищає воду від таких шкідливих елементів як: важкі метали, пестициди, радіоактивні елементи, нітрати, нафтопродукти тощо.
 
Можливо, після розрахунків та ретельного вивчення питання, КП "Чернівціводоканал" замінить кварцевий пісок на цеоліт. 
 
 
 
Фото Чернівецької міської ради
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews