У Чернівцях навчали комплексно працювати з дітьми, які постраждали від насильства (ФОТО)

22.07.2022 16:41   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

На Буковині готуються до відкриття центру за міжнародною моделлю «Барнахус». Це – безпечний простір для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства.

Уже зараз «Українська фундація громадського здоров‘я» за підтримки ЮНІСЕФ та Чернівецької обласної ради у рамках проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства» проводять навчання для спеціалістів, які будуть залучені до його втілення. У складі міждисциплінарних команд вони надаватимуть комплексну та скоординовану допомогу дітям, а також сприятимуть здійсненню правосуддя.

21-22 липня у Чернівцях відбувся дводенний семінар-тренінг «Напрацювання механізмів реалізації пілотного проєкту щодо захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали  свідками насильства» (модель «Барнахус») у Чернівецькій області». У ньому взяли участь фахівці системи БПД, адвокати, судді, слідчі, ювенальні прокурори, поліцейські, а також представники влади та соціальної сфери. 

Учасники ознайомилися з міжнародними документами з питань допиту дитини, вивчали стандарти моделі «Барнахус», опрацьовували специфіку побудови взаємодії з дитиною та особливості співпраці залучених осіб до проведення допиту дитини. Поряд із теорією відбувалися й практичні заняття.

Навчання проводили докторка юридичних наук, завідувачка кафедри Чорноморського національного університету імені Петра Могили Алла Блага (м.Миколаїв) та адвокатка, експертка Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, викладачка Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ Тамара Бугаєць (м. Кривий Ріг).

- Система безоплатної правової допомоги працює задля якнайкращого забезпечення  інтересів та прав дитини. Нагадаю, усі діти за Законом мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на захист та представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами. Є хороший досвід й у реалізації спільних із партнерами проєктів, як от – «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Сподіваюся, що впровадження на Буковині моделі «Барнахус» для захисту дітей-постраждалих від насильства також невдовзі дасть позитивний результат, – каже учасник тренінгу, директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну. 

Довідково

Барнахус, або Дім для дітей – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, створений для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень Кримінального процесуального кодексу України. Його основне завдання – зробити процес правосуддя максимально дружнім та не травматичним для дитини.

Барнахус надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну та інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з насильством. Діяльність закладу спрямована на дітей віком до 18 років. А його ключова роль полягає в координації паралельних кримінальних справах, пов’язаних із добробутом дитини. Центри за міжнародною моделлю «Барнахус» уже працюють на Вінниччині, у Миколаєві та Тернополі.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

Навчання БПД. Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews