У сусідній з Буковиною області запровадили карантин через хворобу картоплі

21.08.2022 18:22   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У селi Юськiвцi на Тернопiльщинi на 2 га полiв запровадили карантин через захворювання картоплi – золотисту картопляну нематоду. Зараженi рослини виявили у восьми господарствах.

На цiй територiї протягом наступних чотирьох рокiв буде заборонено саджати картоплю, натомiсть рекомендують вирощувати стiйкi до хвороби зерновi культури та бобовi, повідомляє ЗахідНет.

Через небезпечну хворобу картоплі на Волині запровадили карантин, їсти її  категорично не можна. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як повiдомляє Держпродспоживслужба,захворювання виявили спецiалiсти управлiння фiтосанiтарної безпеки. У декiлькох господарствах в селi Юськiвцi Лановецької громади вони вiдiбрали проби ґрунту i картоплi та вiдправили їх на аналiз у лабораторiю. В результатi на восьми городах виявили золотисту картопляну нематоду.

Кременецька районна вiйськова адмiнiстрацiя видала розпорядження про карантин на цих дiлянках. Сумарно йдеться про 2 га площi. На цiй територiї протягом чотирьох рокiв буде заборонено садити картоплю. Замiсть неї на заражених дiлянках рекомендують вирощувати бобовi, зерновi, технiчнi культури, якi стiйкi до паразита. Вирощувати картоплю необхiдно на iнших дiлянках з обов’язковим дотриманням сiвозмiни, крiм того, використовувати потрiбно стiйкi сорти.

 

Золотиста картопляна нематода – карантинний органiзм, обмежено поширений на територiї України, який наносить значну шкоду сiльському господарству. Особливо великої шкоди завдає на присадибних дiлянках та на полях, де картопля вирощується з порушенням дотриманням сiвозмiн i повертається на попереднє мiсце вже на 2-3 рiк.

Хворi рослини за сильного ступеня ураження передчасно жовтiють, вiдстають у ростi та розвитку. На коренях навiть неозброєним оком можна побачити численнi цисти нематод. У зараженої рослини знижується рiвень фотосинтезу, i як наслiдок цього – зменшується її бiомаса. Падає товарна цiннiсть новоутворених бульб, погiршується їхня якiсть – зменшується вмiст сухої речовини, крохмалю, бiлку, вiтамiну С».

Водночас у розпорядженнi не зазначено, що власники господарств повиннi знищувати iнфiкованi плоди.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews