У селi Юськiвцi на Тернопiльщинi на 2 га полiв запровадили карантин через захворювання картоплi – золотисту картопляну нематоду. Зараженi рослини виявили у восьми господарствах.
На цiй територiї протягом наступних чотирьох рокiв буде заборонено саджати картоплю, натомiсть рекомендують вирощувати стiйкi до хвороби зерновi культури та бобовi, повідомляє ЗахідНет.
Перегляньте також:
- Палив релейну шафу та фіксував на відео будівлю СБУ: у Чернівцях судили військового, якого завербували для диверсій
- У Чернівцях планують відремонтувати завулок за понад 1,3 млн грн
Як повiдомляє Держпродспоживслужба,захворювання виявили спецiалiсти управлiння фiтосанiтарної безпеки. У декiлькох господарствах в селi Юськiвцi Лановецької громади вони вiдiбрали проби ґрунту i картоплi та вiдправили їх на аналiз у лабораторiю. В результатi на восьми городах виявили золотисту картопляну нематоду.
Кременецька районна вiйськова адмiнiстрацiя видала розпорядження про карантин на цих дiлянках. Сумарно йдеться про 2 га площi. На цiй територiї протягом чотирьох рокiв буде заборонено садити картоплю. Замiсть неї на заражених дiлянках рекомендують вирощувати бобовi, зерновi, технiчнi культури, якi стiйкi до паразита. Вирощувати картоплю необхiдно на iнших дiлянках з обов’язковим дотриманням сiвозмiни, крiм того, використовувати потрiбно стiйкi сорти.
Золотиста картопляна нематода – карантинний органiзм, обмежено поширений на територiї України, який наносить значну шкоду сiльському господарству. Особливо великої шкоди завдає на присадибних дiлянках та на полях, де картопля вирощується з порушенням дотриманням сiвозмiн i повертається на попереднє мiсце вже на 2-3 рiк.
Хворi рослини за сильного ступеня ураження передчасно жовтiють, вiдстають у ростi та розвитку. На коренях навiть неозброєним оком можна побачити численнi цисти нематод. У зараженої рослини знижується рiвень фотосинтезу, i як наслiдок цього – зменшується її бiомаса. Падає товарна цiннiсть новоутворених бульб, погiршується їхня якiсть – зменшується вмiст сухої речовини, крохмалю, бiлку, вiтамiну С».
Водночас у розпорядженнi не зазначено, що власники господарств повиннi знищувати iнфiкованi плоди.