Киянин заснував у Чернівцях Мистецький штаб, щоб об'єднати творчих людей і відкрити культурний фронт (ВІДЕО)

20.09.2022 08:24   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Соціальна кампанія «Пліч-о-пліч» розповідає історію київського продюсера Олексія Гладушевського, який через війну був вимушений переїхати до Чернівців, заснував там Мистецький штаб, щоб об’єднати митців і створити культурний фронт.

- Я кінопродюсер і до повномасштабного вторгнення Росії в Україну мешкав у Києві. Всі наші мрії про кіно знищилися в одну мить, коли почалась війна. 25 лютого ми поїхали до Чернівців і почали пробувати зробить щось корисне для нашої країни. Коли ми прийшли у культурно-мистецький центр ім. Миколайчука, то відразу вирішили створити Мистецький штаб і саме тут об'єднувати діячів та всіх хто займається кіно та театром, щоб в нас в країні відкрився культурний фронт і їхня творчість стала новою зброєю», — розповідає генеральний продюсер фестивалю «Миколайчук Open» Олексій Гладушевський. 

Працівники центру об’єднуються з професійними митцями, які через війну опинились у Чернівцях. Це місто стало прихистком для десятків художників, сценаристів, режисерів та інших митців. Потік творчих людей та обмін думок приносить велику  користь місту. 

- У рамках Мистецького штабу ми почали з кінопоказів: робили короткі та повні метри. Також робимо дуже багато цікавих вистав: живих і відео. Найцікавіше для мене — це співпрацювати зі студентами, які опинилися у Чернівцях. Ми з ними разом працюємо над документальною виставою, яку вони створюють вже під час повномасштабного вторгнення. Ця вистава — про їхні думки, як вони переживають цю війну. І мені здається, це дуже цікавим, — каже Олексій. 

Мистецька співпраця вилилася в Фестиваль глядацького кіно «Миколайчук  OPEN»,  який відбувся у червні. Але осередок не припиняє своєї діяльності, митці мають плани на створення фільму про війну. 

- Коли ми вже повноцінно почали займатися Мистецьким штабом, я розумів, що він повинен вибухнути. І тоді ми почали говорити про кінофестиваль. У нас з'явилися партнери, нам дуже допомогли Чернівецька міська та обласна ради. Всі нас підтримали, до нас приїхало дуже багато гостей. Я вважаю, що фестиваль «Миколайчук OPEN» пройшов просто вибухово, дуже якісно і круто, — каже Олексій. - Я хочу зайнятися освітньою програмою після закінчення війни. Мені цікаво, що відбувається в інших містах України. Зараз я зміг побачити, що є ще дуже багато цікавих і дуже красивих міст, де повинне бути кіно.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews