"Стійка Україна починається зі стійкого тебе": під час міжнародних тренувань у Чернівцях вчилися креативно і якісно виходити із кризових ситуацій (ФОТО)

Вони відбулись у рамках проєкту “Посилення стійкості України шляхом розвитку регіонального досвіду з питань безпеки”

18.10.2022 14:08   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Міжсекторальні симуляційні кризові тренування програми Стійка Україна” відбулися у Чернівцях на базі ЧТЕІ КНТЕУ. Вони охопили чимало тем, включно з  наслідками поточної війни,  техногенними надзвичайними ситуаціями, елементами дезінформації, громадською безпекою, питаннями соціального забезпечення та розв’язанням викликів соціального та гуманітарного характеру.

Упродовж двох днів учасники з Чернівецької ОВА, міської ради, Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області, місцевих медіа, лідери громадської думки та викладачі долучилися до симуляції комплексної кризової ситуації. Головне завдання тренувань – сприяти налагодженню та зміцненню горизонтальних звязків і довіри між представниками різних секторів для кращої взаємодії під час реальних кризових ситуацій. Учасники звикали спільно вирішувати проблеми, делегувати обов'язки, ефективно комунікувати та приймати нестандартні, креативні рішення.

- Концепція стійкості за своєю суттю дуже практична, тому ми впроваджуємо її в Україні для сприяння стійкості на національному, регіональному та місцевому рівнях. А в рамках міжсекторальних симуляційних кризових тренувань ми намагаємося прищепити учасниками практичні навички співпраці, координації, горизонтальної комунікації та спільного прийняття рішень, щоб мати можливість краще підготуватися до комплексних кризових ситуацій у мінливому безпековому середовищі, у якому перебуває Україна та Європа загалом, – зазначив директор програми Стійка Україна” Дмитро Теперік.

- Будь-яка комплексна кризова ситуація, зокрема і війна, має гуманітарний вимір. Звісно, що основна боротьба ведеться Україною на полі бою, однак слід звертати увагу і на ті виклики, які присутні у регіонах, віддалених від бойових дій. Великі потоки внутрішньо переміщених осіб, соціально-інфраструктурна навантаженість, конфлікти між людьми – лише незначна кількість тих проблем, які виникають у регіонах України. Їм потрібно приділяти належну увагу, адже місцева та регіональна стабільність також сприяють перемозі і наближають її. Тому виклики гуманітарного характеру також закладені у наш симуляційний кризовий сценарій, – зазначила менторка проекту та експертка з соціального забезпечення, психічного здоровя та помякшення наслідків травм Кайса Йюпрус-Талі.

Тренування програми "Сильна Україна" у Чернівцях. Фото з мережі Інтернет

Долучився до симуляції кризової ситуації та церемонії закриття тренувань начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк, який взяв участь в ігровому елементі у рамках кризового сценарію.

- Протягом двох днів ви відпрацьовували навички спільного прийняття рішень, співпраці та координації своїх зусиль, щоб розв’язати комплексну кризову ситуацію. Тому дуже важливо проводити подібні тренування, адже краще бути підготовленим у рамках симуляції, ніж не підготовленим під час реальної кризи, – констатував він.

Під час ознайомлення учасників з роботою експертної команди симуляції кризової ситуації, ментор проєкту Маті Райдма зазначив:

- За мій більш ніж двадцятирічний досвід реагування на кризові та надзвичайні ситуації і їх вирішення, можу сказати, що під час реальної кризи – документи горять. Залишається тільки те, що натреновано до рівня рефлексу. Тож наша мета – закласти розуміння, що слід тренувати і відпрацьовувати міжлюдські м’які навички (soft skills), щоб ними можна було скористатися під час справжньої кризової ситуації.

null
Фото з мережі Інтернет

- Для мене особливо приємно, що першим західноукраїнським містом, де було проведено цей захід, стали саме рідні Чернівці, - каже дипломат Максим Кияк. - Мені пощастило долучитися до процесу організації цієї масштабної міжнародної події. Водночас дуже добре, що я був запрошений туди і як учасник, щоби зсередини спостерігати як відбуваються процеси у групах. Учасники представляли абсолютно різні сфери, але при цьому вони повинні були навчитися бачити цілісну картину у стратегічній перспективі, а не лише виходячи з власного досвіду. Формат симуляційних навчань обрано не даремно, адже у випадку виникнення реальних кризових ситуацій учасники будуть більш стійкими та скоординовано вирішуватимуть завдання. Разом із тим, я неодноразово наголошував учасникам навчань, що це аж ніяк не гра і що кожне рішення передбачає вплив на людські долі та на людські життя. Особливо ж після 24 лютого цього року. Вкрай приємно, що симуляційні навчання було організовано братніми естонцями зі «Стійкої України». Для естонців наша держава справді є рідною і наші виклики вони сприймають як свої. Кризова ситуація може статися будь-якої миті. Нещодавні події у Чернівцях, коли було вбито 22-річну поліцейську є тому доказом. На мою думку, немає більш чи менш важливих кризових ситуацій. Натомість, є ті, що слід вирішувати швидко та ті, що дуже швидко. Якщо перефразувати слова В’ячеслава Чорновола, то стійка Україна починається зі стійкого тебе.

На тренування у якості спостерігачів завітали представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, яка надає підтримку державним органам України у послідовному реформуванні сектору цивільної безпеки шляхом надання стратегічних консультацій і практичної підтримки.

Довідково

Тренування відбулись у рамках проєкту “Посилення стійкості України шляхом розвитку регіонального досвіду з питань безпеки”. Вони втілюються естонсько-українською програмою "Стійка Україна", яка реалізується Міжнародним центром оборони та безпеки. Проєкт фінансується і підтримується МЗС Естонії та посольством США в Україні.

Організатори намагаються створити безпечне навчальне середовище, аби учасникам було комфортно співрацювати у рамках симуляції комплексної кризової ситуації; формат міжсекторальних симуляційних кризових тренувань — participant-driven, тобто головне в них — учасники, які задають темп розігрування симуляційного кризового сценарію та для яких ці тренування і проводяться; завдання тренувань — сприяти налагодженню і зміцненню міжсекторальної взаємодії та довіри між представниками різних секторів; показати діючі інструменти взаємодії; перейняти українських досвід роз'язання комплексних кризових ситуацій з його подальшим застосуванням у країнах ЄС та НАТО, зокрема в Естонії; продемонструвати формат міжсекторальних симуляційних кризових тренувань як практичний формат зміцнення стійкості на місцевому та регіональному рівнях.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews