Буковинську тайстру внесено до Національного переліку культурної спадщини України

31.01.2023 18:01   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Днями елемент під узагальненою назвою «Буковинська та бессарабська тайстра – традиції виготовлення та побутування» та охоронним номером «059.нкс» внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Номінаційне досьє на елемент готувала Громадська організація «Вишиваний дивотвір» (очільниця – Одарка Кучерява) у тісній співпраці з Буковинським центром культури і мистецтва.

Тайстра – традиційна ткана торбина, яку носять через плече, для її виготовлення застосовують одні з найдавніших видів ткацтва. Історично вона була поширена по усій Чернівецькій області, побутувала в сусідніх – Івано-Франківській та Закарпатській областях, ареал же сучасного побутування звузився. Проте як сто років тому, так і сьогодні тайстра відіграє утилітарну роль (слугує сумкою для закупів), обрядову роль (як одяговий аксесуар бере участь у весільному, поминальному обрядах), вона є виразним акцентом сучасного етнообразу і темою для натхнення художників та письменників. 

Насправді історія тайстри багато в чому є промовистою для розуміння природи народної культури – вона пережила спалах популярності тоді, коли людина не могла без неї обійтися на ярмарку чи храмовому святі, пережила тайстра і підміну сенсів та насмішки в радянські часи, зараз же вона «розправила крила» і є одним із найвпізнаваніших атрибутів традиційного строю жителів Чернівецької області.

Завдяки майстрам-практикам, які дотримуються традиційних приписів технології, буковинська та бессарабська тайстра збережені. Тому окремо хотілося би назвати цих майстрів – Вікторія Китайгородська (с.Нагоряни), Віра Китайгородська (м.Чернівці), Оксана Петращук-Гинга (м.Вижниця), Ольга Житар (с.Шипинці), Руслан Іскандеров (с.Шипинці), Орися Шпаюк (с.Шипинці), Марафта Шемчук (с.Брусниця).
Окрема роль у відродженні, збереженні та популяризації тайстри належить проєкту «Школа буковинської тайстри» (проєкт втілила ГО «Вишиваний дивотвір» у співпраці з Буковинським центром культури і мистецтва за підтримки Українського культурного фонду). Внаслідок проєкту майстриня-менторка Олена Прокоп’юк-Шкрібляк навчила ткати традиційні тайстри і створювати модернові. Підсумки цього проєкту – численні, про них детально можна ознайомитися у наших попередніх публікаціях, а що особливо важливо – з’явилися нові носії традиції, адже учениці «Школи буковинської тайстри» не просто опанували нові знання, а зараз активно навчають інших. Хочемо назвати цих майстринь: Одарка Кучерява (м.Чернівці), Олена Ясінська (м.Чернівці), Любов Шилюк (м.Чернівці), Тетяна Шилюк (м.Чернівці), Ольга Савіцька (м.Чернівці), Юлія Спіцина (м.Київ), Наталія Боднар (с.П’ядиківці), Марія Ващук (с.Великий Кучурів), Ірина Рурак (с.Шипинці). Проєкт триває досі, бо під егідою Одарки Кучерявої відкрито бліц-школу буковинської тайстри для всіх охочих.

Тайстри. Фото з мережі Інтернет

Включення буковинської та бессарабської тайстри до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України означає її загальнодержавне визнання. І означає велику відповідальність у промоції та популяризації. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews