Ліцеїстам у Чернівцях розповіли, як захистити свої права під час війни

02.03.2023 13:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Із правопросвітницьким заходом на тему захисту прав дітей в умовах воєнного стану до учнів чернівецького ліцею №12 «Ювілейний» завітали фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області.

Передусім начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Тарас Лазарук розповів восьмикласникам та десятикласникам про безоплатну правову допомогу та куди звертатися неповнолітнім, щоб її отримати. Опісля головна юристка центру Іванна Желізна поспілкувалася зі школярами про їхні права, а саме як їх захистити під час війни. Зокрема, вона детально розказала про міжнародне та вітчизняне законодавство, яке захищає права дітей, а також що робити, якщо ці права порушують.

- На жаль, в умовах війни ми є свідками постійного порушення прав дітей: когось викрадають, когось незаконно переміщують через кордон, когось розлучають з батьками…Наша держава робить усе можливе, аби захистити права дійтей. Хочу наголосити, що всі діти за Законом мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на захист та представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, – зазначила Іванна Желізна.

Під час заходу ліцеїстів цікавили різні питання: як поводитися, коли на вулиці зупинили представники поліції, чи мають вони право вилучати телефон, проводити обшук та затримувати неповнолітнього, куди скаржитися на неправомірні дії правоохоронців, тощо. Іванна Желізна не лише відповіла на всі запитання дітей, але й розповіла про конкретні ситуації, які пов’язані з її роботою, адже юристка працює у контак-центрі безоплатної правової допомоги, куди щодня телефонують сотні людей.

БПД. Фото з мережі Інтернет

- Звичайно, нам дзвонять й неповнолітні. Наймолодшому з ким мені доводилося спілкуватися – 9 років. Різні запитання траплялися, але не завжди вдавалося одразу допомогти дитині вирішити її проблему. Наприклад, ситуація, пов’язана з насильством у сім’ї. Тут потрібен комплексний підхід. Тому радимо звернутися до найближчого бюро чи місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, де зможуть краще розібратися у ситуації та ухвалити рішення як діяти з урахуванням інтересів дитини,  –  каже юристка.

Наостанок Тарас Лазарук розповів школярам про «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», яку система БПД втілює у життя разом із партнерами, а також за яких умов її   застосовують. Відтак усі учасники зустрічі отримали буклети про право дітей на безоплатну правову допомогу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews