Від початку пандемії коронавірусу в Чернівцях захворіло 72 816 осіб, з них понад тисяча - померли (ФОТО)

06.03.2023 08:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Три роки тому на початку березня в Чернівецькій області виявили першого інфікованого коронавірусом. Він був пацієнтом лікарки міської поліклініки №1 Елли Замфір.
 
- Три дні ми лікувалися амбулаторно, а потім – стаціонар, бо стан погіршувався. На щастя, лікування було успішним, - пригадує Елла Танасіївна.
 
Чернівецькі медики вступили у боротьбу з COVID-19, коли не було затверджених протоколів та алгоритмів. Першопроходцями були і лікарі первинки, і медики стаціонарів. Першою госпіталізовувати хворих на коронавірус розпочала Чернівецька обласна клінічна лікарня. Далі ковід-відділення розгорнули на базі КНП «Центральна міська клінічна лікарня» (тоді – КНП «Міська лікарня №1») та КНП «Міська лікарня №4».
 
- Потрібно було діяти злагоджено і оперативно. У міських лікарнях не було інфекційного відділення, проте за лічені дні ми його створили. Медичну допомогу надавали лор-лікарі, терапевти, неврологи… Медики оперативно перекваліфіковувалися, працювали вахтовим методом. На допомогу тоді приходили інфекціоністи обласної лікарні, за що ми їм дуже вдячні, - каже заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Галина Бовкун.
 
Наразі всі стаціонари у Чернівцях забезпечені киснем. Лікарі працюють за чіткими протоколами. Проводиться моніторинг потреби розгортання чи згортання додаткових інфекційних ліжок. Водночас, чернівчани вакцинуються і значно легше переносять захворювання.
 
- Постійний моніторинг захворюваності на COVID-19 проводився, починаючи з 3 березня 2020 року і ведеться досі. За цей час ми спостерігали 5 хвиль підйому захворюваності. Найбільший пік зафіксували у січні-лютому 2021 року, - каже Ірина Вострікова, експерт з епідеміології управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради. – За три роки у людей уже виробився колективний імунітет до вірусу COVID-19 за рахунок вакцинованих та перехворівших. Сьогодні госпіталізації потребує значно менше пацієнтів, переважають легкі та середні форми захворювання, які не потребують кисневої дотації.
 
Від початку пандемії коронавірусу в Чернівцях захворіло 72 816 осіб, з них одужало – 71 382 людей, а 1 281 людина, на жаль, померла.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews