На Буковині крадуть не тільки дуби, а й чужі заслуги (ФОТО)

Журналістка Світлана Ісаченко про візит головного лісівника країни у Чернівецьку область

11.03.2023 00:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
У своєму блискавичному візиті на Буковину головний лісівник країни, голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець навіть не спромігся зустрітися з трудовими колективами лісгоспів хоча б гірських районів краю, хоча б для того, аби розказати про реформу галузі та її наслідки.
 
Його візит обмежився високогірною Путилою, де він разом з міністром екології Русланом Стрільцем забрали у путильських лісівників нерухоме майно і віддали задарма контору лісництва і мисливський будиночок місцевим екологам з НПП «Черемоський».
 
Проте Юрію Віталійовичу, який скрізь наголошує на детінізації ринку деревини і припиненні крадіжок лісу, варто було таки спуститися з гір на дністрові простори і розібратися нарешті, що це за реформа, при якій самі ж лісівники безкарно розпилюють дуби направо і особливо наліво. Приклади – один за одним.
 
Чергову машину з краденим високоякісним дубом вчергове виявили на підвідомчій території Сокирянського лісгоспу (директор Олександр Чебан). Подільський лісовий офіс (директор Василь Гончар) вчергове повідомив неправду: 1) ніби лісівники нічого не знають про походження цього краденого лісу і 2) що це його, Гончара, лісова охорона зупинила трактор, на причепі якого було 5 кубічних метрів немаркованих дубових колод найвищого класу якості. (Це не перший випадок, коли підлеглі Василя Гончара приписують собі чужі заслуги).
 
Насправді крадіжку лісу 24 лютого поблизу знаменитого села Гвіздівці (Дністровський район, Сокирянська ТГ) унеможливили прикордонники Чернівецького загону, які патрулюють українсько-молдовський кордон.
 
Перевіркою документів встановлено, що перевезенням крадених колод займалися не якісь невідомі зловмисники (як зазвичай пишуть у своїх новинах лісівники), а безпосередньо лісник Сокирянського лісництва Василь Х, який вимушений був пред’явити правоохоронцям своє службове посвідчення.
 
На запитання «звідки колоди?» відповів, що його просто попросили їх перевести за вказаною адресою. Чому без бирок і чиї вони – він не знає. Прикордонники викликали слідчо-оперативну групу, яка задокументувала факт незаконного транспортування встановленою (!) особою немаркованої деревини (на фото вдень).
 
Трактор з дубом співробітники Нацполіції вилучили і направили на зберігання на спецмайданчик для транспортних засобів.
 
Під вечір на місце події прибули працівники державної лісової охорони філії «Сокирянське лісове господарство», яка входить в структуру ДП «Ліси України».
А наступного дня в інформпросторі з’явилася новина з нічним знімком (фото тут), що це саме сокирянська державна лісова охорона спіймала «на гарячому» невідомого (?!) зловмисника з краденими дубами і викликала слідчо-оперативну групу.
 
Триває досудове слідство, яке, окрім всього, має з’ясувати, звідки ліва лісопродукція вартістю більше ста тисяч гривень, для кого призначена і хто дав команду ліснику Сокирянського лісництва її перевозити.
 
Мораль цієї буденної історії така: усі незаконні дії з деревиною, надто з високо цінними сортиментами і в промислових масштабах, відбуваються з відома і за безпосередніми вказівками самих лісівників, які при посадах; далеко не увесь обсяг заготовленої лісопродукції буковинські лісгоспи реалізовують через відкриті аукціони.
 
Лісова реформа Болоховця триває.
 
Світлана Ісаченко
 
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews