Восьмираменна зірка-ружа: магія створення буковинської писанки (ВІДЕО)

11.04.2023 00:00   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Традиційно писанки розписували впродовж двох тижнів перед Великоднем. У Чернівецькій області великодні яйця найчастіше мали жовті, помаранчеві, червоні та чорні візерунки.

Суспільне розпитало у майстрині з Хотина Олесі Нестор, як розписати традиційну писанку. Інструкцію дивіться у відео.

Які взори бувають на традиційних буковинських писанках

Традиційною технікою вважається восковий розпис. Барвники варили власноруч. З кори дикої яблуні отримували жовтий колір, з лушпиння цибулі – від рудого до темно коричневого, з дуба – чорний, кори чорної вільхи або ягоди чорної бузини – фіолетовий, лушпиння соняшника, додаючи мідний купорос – зелений.

На Буковині тло писанки було переважно бордового, коричневого, чорного та червоного кольорів. Для орнаментів майстрині переважно використовували червону, жовту, оранжеву, зелену фарбу. Рідше використовували блакитний колір, рожевий, та фіолетовий був лише вкрапленнями.

У гірських регіонах Буковини взори були складнішими та "густішими". На півдні Буковини та Подністров'ї переважав розпис символами та взорами, які займали більшу частину площі яйця. Буковинці розписували яйця геометричними та рослинними візерунками. Також зустрічалися і зображення церков, капличок, а також тварин та предметів побуту.

Як створити буковинську писанку - поради майстрині
Писанка з Буковини. Восковий розпис на курячому яйці. Колекція музею Івана Гончара
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews