Чернівецька облрада заборонить УПЦ МП на Буковині

12.05.2023 11:31   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Текст проєкту рішення звучатиме так: "Вважати забороненою на території області церкву, який має доведений канонічний зв'язок із країною-агресором".

Чергова сесія Чернівецької облради, на якій розглянуть питання щодо заборони діяльності УПЦ МП на території Буковини, відбудеться наступного вівторка, 16 травня.

Про це у коментарі molbuk.ua повідомив голова Чернівецької облради Олексій Бойко.

За його словами, вже відбулася колегія, яка передує сесії і яка, відповідно до регламенту, має відбутися не менш ніж за 10 днів до засідання сесії.

Посадовець висловив упевненість, що на сесії питання щодо заборони діяльності УПЦ МП буде підтримане. Але проєкт буде сформульований у такій подачі, щоби це було юридично грамотно. Зокрема, текст проєкту рішення звучатиме так: "Вважати забороненою на території області церкву, який має доведений канонічний зв'язок із країною-агресором"."Це питання буде проголосоване, але це буде зроблено правильно юридично. От скажіть, у якій області проголосували за заборону діяльності УПЦ МП? У Рівненській, Тернопільській, Вінницькій. Зайдемо зараз, до прикладу, до церкви УПЦ МП на Рівненщині - вона працює чи ні? Очевидно, що так. Тобто так сформульоване питання - це маніпуляція і обман вірян ПЦУ. Я ж людина системна і ухвалюю законні рішення. Тому ми проголосуємо за юридично правильне рішенння, яке спонукає до заборони московських церков на території області. І не тільки московських, а всіх, щодо яких є доведений канонічний зв'язок із країною-агресором. Тобто якщо завтра, умовно, ще якась церква захоче з ними погратися, то вони отримають таке ж ставлення від облради", - пообіцяв Бойко.

За словами чиновника, проєкт рішення уже пройшов колегію, це питання - у порядку денному, усім депутатам його роздали.

"Я це питання винесу на сесію і буду за нього голосувати. Ті депутати, з якими я спілкуюся, підтримають його. Побачимо, хто не прийде, хто не проголосує. Я відразу попередив, що повідомлю публічно прізвища тих, хто не прийшов і не проголосував", - пригрозив голова облради.

Щодо розірвання з УПЦ МП договорів оренди на землю, то таких проєктів рішень не буде, тому що жодна з ділянок облради не використовується УПЦ МП, запевняє Олексій Бойко.

"Я з таким самим успіхом можу розірвати договір із ООН. Провели аналіз - орендованих УПЦ МП ділянок, приміщень, майна, що перебуває у сфері управління облради, немає. ПЦУ є, а УПЦ немає. Ну то що мені робити? Я ж не буду писати відмінити те, чого немає. Тож я в цьому рішенні буду пропонувати ОДА вивчити питання, проаналізувати і вжити заходів щодо унеможливлення користування землею громад церквами, щодо яких є доведений канонічний зв'язок із країною-агресором. І таке ж порекомендуємо зробити головам територіальних громад", - каже посадовець.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews