Новини Буковини

Новини Буковини

журналіст

Заборонити не можна залишити. Що діється з московським патріархатом на Буковині і чому депутати облради не повністю заборонили діяльність церкви МП

17.05.2023 14:53   Джерело: CvNews
Автор : Новини Буковини

Обласна рада діятиме лише в межах закону. Незаконних рішень ніхто не прийматиме.

На Буковині обласна рада заборонила діяльність УПЦ МП. "За" проголосували 40 депутатів. "Проти" голосували двоє зять та син архієрея УПЦ Московського патріархату  Лонгина - Михайло Жар та Василь Онофрей.

Варто нагадати, що вчора Чернівецька обласна рада, вчора на засіданні сесії прийняла компромісне рішення, яке не зачіпає діяльність УПЦ МП.
 
У рішенні йшлося про заборону діяльності релігійних організацій (об'єднань), які мають доведений церковно-канонічний зв'язок з країною-агресором. На розгляд сесії депутатка Ольга Кобевко винесла правку до того рішення, яке прийняли депутати. Вона просила в рішенні уточнення з трьох букв "УПЦ". 

Депутатська більшість Чернівецької обласної ради, яка сформована з депутатів від ОПЗЖ, прийняла компромісне рішення, яке не обмежує діяльність Московського патріархату на Буковині.
 
Сама ж  Ольга Кобевко зауважує, що відповідне прийняте радою рішення ніяк не торкнеться МП, бо він офіційно зареєстрований в Україні. 
 
 "Рішення обласної ради звучить чітко про те, що забороняється діяльність релігійних організацій, які зареєстровані в країні-агресорі. А жодна церква УПЦ МП на Буковині не зареєстрована в Росії чи інших країнах.
 
Вона зареєстрована саме в Україні, тобто мовчазною згодою ми погодили, що церкви МП, які називалися в минулому саме московського патріархату, залишаються функціональними на Буковині – церкви, інші релігійні організації, їхні секретаріати, які зареєстровані не тільки в Києві а й на Буковині, тобто юридично всі документи зареєстровані в Україні. Це рішення ніяк на них не впливає – абсолютно. На жаль, проголосували саме за це рішення, без додатку УПЦ МП", - каже Ольга Кобевко.  
 
У коментарі molbuk.ua голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко прокоментував, що означає прийняте рішення та який наступний хід, щодо церков УПЦ на Буковині.
 
"На Буковині є понад 400 громад УПЦ. Кожна релігійна організація, я розумію, що це церква, це перше. Друге, є відповідний висновок парламентського комітету, де вказано у яких церквах України доведений канонічний зв’язок із РПЦ. Те звернення, яке було прийняте, я зобов’язаний був винести на сесію, тому що це спільне напрацьоване звернення майже усіх фракцій, тому я вважаю його надзвичайно правильним, як юридично, так і політично. Займатися популістичними речами, а саме заборонити те, що ми не маємо повноважень заборонити за законом, ми не будемо. Депутати облради прийняли таке рішення, яке відповідає закону. Ми чітко розуміємо, що це повноваження Верховної Ради. А навіть, якщо б ми це проголосували, то це не означає відповідно до закону заборони, тому обманювати людей облрада не буде. Обласна рада повинна стояти чітко на підставах законності. І це спільне напрацьоване рішення якраз відповідає закону. Всі хто розуміється, чітко знають, де доведений, чи не доведений канонічний зв’язок – не вина обласної ради. Ми працюємо згідно чинного законодавства", - каже О. Бойко.
 
Уряд ще в січні вніс у Верховну Раду законопроект про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, якими керують в Росії. Мовиться про законопроєкт № 8371. Цей законопроєкт унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких перебуває за межами України в державі, що здійснює збройну агресію. Раніше в УПЦ МП переконували, нібито вони не мають юридичних зв'язків із російською церквою. Однак 1 лютого в Держетнополітики пояснили, що УПЦ МП не є незалежною в управлінні від Російської православної церкви.
 
Православне канонічне право не оперує поняттям "незалежна і самостійна у своєму управлінні".
 
У свою чергу, щодо критики такого голосування, голова облради не переймається. 
 
"Я реагую нормально, бо скільки людей – скільки ж думок. Але я чітко усвідомлюю те, що я повинен діяти відповідно до вимог чинного законодавства. І друге. Проєкт рішення, який виносили на розгляд, був напрацьований сімома фракціями облради", - підсумував О. Бойко.

Що цікаво, думка суспільства розділилася. Адже чимало прихожан УПЦ МП швидко "перевзулися" у повітрі та заговорили, що рішенням облради є правильним, адже ніякої церркви МП на Буковині не було і немає.

null

 

Хоча варто нагадати хоча б один приклад з ряду промосковської позиції однієї з церков у Чернівцях безпосередньо. 

У листопаді Служба безпеки України провела контррозвідувальні заходи на території Чернівецько-Буковинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. У результаті слідчих дій правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. Також викрито листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, у якому вони отримують "методички" щодо особливостей проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.

За даними слідства, представники РПЦ ставили завдання колегам в Україні займатися дезінформацією про суспільно-політичну ситуацію в Україні й ситуацію на фронті. Зокрема, вимагали від священників УПЦ заперечувати збройну агресію Росії в Україні, розповідати про нібито утиски "московської церкви".

 
null
Фото СБУ

Ба більше, щоб відвести зайву увагу від московського патріархату на Буковині, Митрополит Лонгін (Михайло Жар) чи не єдиний діючий ієрарх УПЦ МП, який осмілився відкрито критикувати главу РПЦ Кіріла (Гундяєва) за те, що той благословив війну в Україні. Щоправда, розродився такими словами настоятель Вознесенського Банченського чоловічого монастиря аж у червні, на четвертий місяць кровопролитних боїв та жорстоких бомбардувань українських міст і, звісно ж, отримав свою порцію критики за запізнілу реакцію. Тим не менше, Лонгін у своїй проповіді звернувся до патріарха: “Ви відповісте перед Господом Богом за кожного вбитого. Ви поранили весь український православний мір. Ви принесли нам великий біль. Не шукайте собі виправдань. Совість не мучить вас, ваша святість? Це так не прощається».

Проте, якою була реакція самого патріарха РПЦ невідомо. Варто згадати, що Лонгін із Кірілом знайомі особисто, саме Гундяєв у 2011 році освячувавновозбудований храм у Банченському монастирі, а керівництво УПЦ, яке намагається кричати, що воно ніяке не МП, з благословення тодішнього голови ОДА Папієва розвісило по всій Чернівецькій області скандальні білборди з портретом Кіріла і написом «Буковина вітає свого патріарха».

null

Та ключовим в історії із голосуванням Чернівецької облради щодо заборони діяльності УПЦ МП є те, що Чернівецька міська рада зуміла проголосувати за аналогічне рішення на рівні міста. УПЦ МП позбавили права користування 22 земельними ділянками у громаді. "За" проголосували 28 депутатів.

Рішення про заборону Московського патріархату схвалили більшість західних областей. 

Де вже заборонили УПЦ МП

Житомирщина

27 квітня у Житомирській області заборонили діяльність УПЦ МП на території регіону. Відповідне рішення ухвалили на сесії депутати облради. Окрім цього, було скасовано рішення 2017 року стосовно передачі земельної ділянки жіночому монастирю Афонської ікони Божої Матері УПЦ МП.

Суми

26 квітня у Сумах відбулося засідання сесії міськради, під час якого депутати голосували за рішення щодо позбавлення УПЦ МП права користуватися землями громади. Ініціаторами виступили фракції "Європейська солідарність", "Слуга народу", "Батьківщина" та "Сила і честь".

 

Бровари

Броварська міська рада 27 квітня також ухвалила рішення щодо припинення договорів постійного користування земельними ділянками для церков УПЦ МП. Йдеться про 4 земельних ділянки, на яких розташовано 5 храмів.

У лютому 2022 року до ПЦУ належало лише 4 храми в Броварській громаді, яка складається з Броварів та сіл Требухів та Княжичі. Ще 11 парафій мали підпорядкування УПЦ. За рік все суттєво змінилося: в УПЦ залишилося лише 5 храмів, а громади ПЦУ володіють вже 10-ю.

Волинь

Заборонити УПЦ МП на Волині вирішили з 11 квітня. "За" проголосували 54 депутати. Депутат Юрій Поліщук наголосив, що ченці УПЦ МП співпрацюють з російським ворогом, а більшість з них мають російські паспорти. Лише минулого року СБУ відкрила 52 кримінальні справи проти 55 священників.

Рівненщина

Рівненська обласна рада 10 квітня також заборонила діяльність УПЦ МП в області. Депутати підтримали скасування рішення депутатів 1991 та 1992 років щодо діяльності релігійних організацій московського патріархату.

Хмельниччина

4 квітня депутати Хмельницької обласної ради заявили про заборону діяльності УПЦ МП на території області. Для цього провели позачергове засідання сесії.

Області, що заборонили УПЦ МП давно

  • Львівська облрада проголосувала за заборону діяльності УПЦ давно – ще 22 листопада 2022 року.
  • Житомирська облрада схвалила рішення 7 грудня 2022.
  • У Вінницькій області московський патріархат заборонили 25 листопада 2022.
  • 26 серпня 2022 року на сесії Тернопільської обласної ради депутати також проголосували за заборону УПЦ МП.

У деяких областях частково заборонили УПЦ МП, тобто рішення схвалили окремі громади чи населені пункти. Наприклад, у червні 2022 року на території Бориспільської громади Київської області заборонили діяльність московського патріархату.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews