Відсьогодні у тролейбусах Чернівців більше не приймають готівку за проїзд

01.06.2023 11:30   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
Для міста такі зміни гарантуватимуть прозорість системи оплати, стверджують у ратуші.
 
З першого червня у тролейбусах Чернівців запроваджують безготівкову оплату.

Це означає, що пасажири не зможуть оплачувати проїзд водієві, як це було кілька останніх місяців.

У Чернівецькому тролейбусному управлінні зазначають, що для пасажирів е-квиток – це можливість швидко й зручно сплачувати за проїзд. Для міста такі зміни гарантуватимуть прозорість системи оплати. У тролейбусах встановили 300 нових валідаторів і закуповують ще.

"МБ" опублікував важливі запитання, які стосуються е-квитка у тролейбусах та комунальних автобусах Чернівців.

Як будуть їздити пільговики?
Найбільші зміни стосуються пільговиків. Безкоштовно зможуть їздити лише жителі Чернівецької територіальної громади (міста Чернівці, Коровії та Чорнівки) за наявності пільгової транспортної картки. Цю картку пільговики обов’язково повинні провалідувати. Контролери будуть це перевіряти спеціальними пристроями. У Чернівецькій громаді видали майже 28 тисяч пільгових транспортних карток. Прийом документів триває. Ті пенсіонери, які не встигли отримати транспортну картку, але подали документи на її виготовлення, можуть повідомити про це контролера, і він перевірить, чи є дані в базі.
Пенсіонерам із сіл доведеться платити по 10 гривень за проїзд. Причому це теж доведеться робити за допомогою онлайн-застосунку або банківської картки.
Також за наявності пільгової транспортної картки пільговики зможуть їздити безкоштовно у комунальних автобусах №6, 8, 9, 15. Їхню кількість обмежувати не будуть.

Як будуть їздити учні та студенти?
Учні шкіл Чернівців у тролейбусах будуть їздити безкоштовно, але вони теж зобов’язані валідувати транспортну картку. Ця картка є індивідуальною, тому контролери теж її перевірятимуть. Діти повинні мати із собою також учнівський квиток. Чернівецьким учням видали понад 22 тисячі транспортних карток.
Якщо діти забудуть провалідувати свою транспортну картку, їх можуть оштрафувати на 200 гривень. За дітей до 16 років відповідальність несуть батьки, на старших дітей можуть складати протокол.
Тим, у кого з учнів ще немає транспортної картки, потрібно звернутися до керівництва школи із заявою внести їх до списків на її виготовлення. Поки здійснюватиметься друк карток, учень має взяти разовий квиток у водія тролейбуса.
Також учнівською транспортною карткою можна розраховуватися в комунальних автобусах. Картку запрограмували таким чином, що її можна поповнювати. Це можна зробити на сайті EasyPay, в застосунку та терміналах EasyPay.Також в платіжних терміналах "ПриватБанку", застосунку "Приват24" та через каси відділень банку. Транспортна картка поповнюється без комісій та на будь-яку кількість поїздок.

Проїзд учнів у автобусах у будні становить сім гривень, у вихідні — 14 гривень. Така норма діє впродовж навчального року, а ось на канікулах вартість проїзду для дітей складатиме 14 гривень.

Студенти можуть їздити за студентськими транспортними картками. Більш як тисячу студентських транспортних карток придбано за декілька тижнів їхнього продажу. Цю транспортну картку теж можна поповнювати. Придбати її можна у водіїв та контролерів, а також у торгових точках міста з відповідною наліпкою. Це, зокрема, магазини "Нива" і "Тайстра", кав’ярні Bacara.

Для чого потрібна загальна транспортна картка?
У ЧТУ рекомендують користуватися загальними транспортними картками. Їх придбали понад вісім тисяч. Вартість транспортної картки становить 170 гривень, її потрібно валідувати під час кожної поїздки.

Транспортна картка вигідна тим, що вона спрацьовує навіть тоді, коли валідатор не має зв’язку з банком. Її потрібно піднести до валідатора та утримувати 5 секунд. Дочекайтеся звукового сигналу – і на екрані валідатора з’явиться залишок поїздок на картці. Контролери через свій термінал легко перевірять реєстрацію поїздки транспортною карткою.

Коли пасажира можуть оштрафувати?
У тролейбусі пасажир повинен розрахуватися онлайн або придбати електронні квитки у спеціальних терміналах на зупинці. Оплатити проїзд потрібно одразу. Якщо пасажир оплачує проїзд згодом або коли зайшов контролер, тоді його оштрафують. Він складає: у тролейбусах — 200 гривень, у комунальних автобусах — 280 гривень.

Як можна розрахуватися за проїзд?
У Чернівцях є п’ять варіантів оплати за проїзд. Розрахуватися можна банківською карткою, яку потрібно піднести до валідатора, мобільним телефоном, в якого є NFC, транспортною карткою "Загальна", "Студентська", яку потрібно піднести до валідатора, QR- кодами застосунків "Приват24" та EasyPay, квиток за готівку в терміналах самообслуговування EasyPay, City24, Sistema. 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews