Чернівціобленерго націоналізують, - Мінюст

15.06.2023 10:15   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Мін'юст готує націоналізацію Чернівціобленерго і ще чотирьох компаній, які належать росіянам.

Міністерство юстиції готує позов до Вищого антикорупційного суду про націоналізацію активів російської групи VS Energy. Їй належать п'ять обленерго: «Кіровоград-», «Чернівці-», «Житомир-», «Рівне-» та «Херсонобленерго». Їх намагався поглинути Ахметов.

Про це повідомляє «Монополіст» із посиланням на свої джерела.

«VS Energy належить російському кримінальному авторитету Михайлу Воєводіну та його молодшим партнерам - депутату Держдуми рф, який підтримує війну проти України, Олександру Бабакову та президенту російського клубу ЦСКА Євгену Гінеру», - пише видання.

«Позов фіналізується. У ньому понад 150 сторінок», – підтвердила Ірина Мудра, заступник Міністра юстиції України в інтерв'ю Forbes. «Це буде найгучнішою справою за весь час роботи Мін'юсту щодо стягнення санкційних активів», – додає вона.

В енергетичному секторі України VS Energy належить п'ять обленерго, які до війни розподіляли майже 10% електроенергії, що робить групу третьою за обсягами розподілу в Україні.

 В 2019 році ДТЕК Ріната Ахметова придбала у російської VS Energy  «Київобленернго» та «Одесаоблененрго». В 2021 році між ними було досягнуто домовленості про подальший викуп Ахметовим інших обленерго VS Energy. Зокрема Воєводін планував сконцентрувати на собі частки Бабакова та Гіннера в обленерго і перепродати ДТЕК.

Першим обленерго, яке мав поглинути ДТЕК, було визначено «Кіровоградобленерго». За даними «Монополіста», ДТЕК домовився з VS Energy про повний викуп акцій за $80 млн, однак не отримав на це дозволю Антимонопольного комітету, оскільки ДТЕК Ахметова уже тоді був найбільшим власником обленерго в Україні з 42% ринку.

 «Щоб обійти заборону АМКУ на концентрацію обленерго, за даними джерел у правоохоронних органах, банк ПУМБ Ахметова видав $700 млн кредиту під заставу акцій обленерго. Але завершити угоду завадило повномасштабне вторгнення РФ в Україну, яке призвело до початку процесу націоналізації активів VS Energy в Україні», - пише «Монополіст».

Нагадаємо, у листопаді 2022 Печерський райсуд Києва заарештував контрольні пакети акцій п'яти обленерго групи VS Energy, контрольованої громадянами рф Олександром Бабаковим, Євгеном Гінером та Михайлом Воєводіним, які за даними слідства створили злочинну організацію.

Слідство вважає, що Бабаков забезпечував лобіювання інтересів злочинної групи, Гінер забезпечував необхідні заходи з фінансування діяльності групи, а Воєводін «організовував силовий супровід» процесів заволодіння активами.

З метою забезпечення контролю та приховування незаконно одержаних активів, організатори створили складну структуру власності із залученням третіх осіб та родичів у якості номінальних керівників підприємств. А фізичні особи – громадяни України контролювали незаконно набуті активи.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews