Максим Михайленко

Максим Михайленко

головний редактор Newssky, політолог

Стриманий оптимізм на завершення саміту НАТО

12.07.2023 20:31   Джерело: CvNews
Автор : Максим Михайленко

Особисто я розцінюю поточні результати саміту НАТО зі стриманим оптимізмом.

Перше: створення Ради Україна - НАТО означає, що Україна отримує той ж статус у безпекових відносинах з колективним Заходом, який мала Росія у 2002-21 роках (наразі Раду Росія-НАТО ліквідовано, притому що у 2017 році її намагалися відновити). Україна ж колись мала тільки комісію.

Друге: зняття вимоги про проходження ПДЧ має і плюси і мінуси, формально наближуючи статус України на шляху до членства до статусу, який мали Фінляндія і Швеція у момент між відмовою від нейтралітету і початком розгляду їхніх заявок (втім, питання початку перемовин - тобто запрошення - зависає у повітрі, прив'язане до виконання внутрішьополітичних вимог).

Третє: у резолютивному документі саміту ми побачимо, яку дорожню карту до членства розробили, в такому разі, для України союзники і про які проміжкові гарантії йтиметься.

Саміт НАТО і його наслідки. Колаж 24 Каналу

 

Як на мене, це майже максимум, що можна було витиснути із Вільнюського саміту. Ключовим для України буде ювілейний, Вашингтонський саміт у цьому році, до якого синхронізовані із ЄС вимоги союзників за бажання можна цілком виконати.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews