Вся православна рать: скільки майна має церква московського патріархату на Буковині

14.07.2023 14:39   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

В Україні запрацювала мапа земель та нерухомості УПЦ МП.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні з’явилося багато ініціатив, спрямованих на заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), яку трактують як мережу агентів російського впливу. Все частіше місцеві органи влади приймають рішення про заборону УПЦ МП в окремих містах чи навіть областях – проте такі рішення практично нереально втілити, кажуть юристи.

На розгляді у Верховній Раді уже кілька місяців перебуває урядовий законопроект, прийняття якого мало б запустити процес обмеження діяльності УПЦ МП на державному рівні. Цей законопроект вважається досить м’яким, що передбачає складну і тривалу процедуру, але його прийняття дозволило б припинити діяльність пов’язаних з РФ релігійних громад. Попри те, що урядовий законопроект схвалив профільний парламентський комітет та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій, Верховна Рада  досі не прийняла його навіть у першому читанні.

Близько половини українців і підтримують повну заборону УПЦ МП, натомість лише менше 7% вважають, що ця церква має діяти без будь-яких обмежень. При цьому майже 60% підтримують позбавлення УПЦ МП майна, яке перебуває у державній чи комунальній власності.

Однією з основних проблем у випадку УПЦ МП є те, що такої юридичної особи нема – натомість є окремі парафії, єпархії і так далі, загалом близько 10 тис. юридичних осіб. І з усіма ними треба судитися у випадку заборони їхньої діяльності.

Проте УПЦ МП як сукупність тисяч організацій володіє не лише власним майном, але й державним чи комунальним, переданим в оренду чи користування. Саме це майно порівняно легко можна було б вилучити.

Базу даних створили фахівці NGL.media та YouControl. Там зібрали інформацію із держреєстрів станом на травень 2023 року.

Завдяки зібраним даним можна побачити інформацію про те, чи є майно у власності або користуванні окремої церкви, а також переглянути межі ділянок.

 

null

Згідно з інфографікою, УПЦ МП у Чернівецькій області володіє або користується 212 одиницями майна. Більшість з цього майна — це споруди. Також різні парафії УПЦ МП користуються або володіють 138 гектарами земель. 8% з цих земель у приватній власності, решта — у комунальній та державній.

 

null
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews