Як оскаржити висновок військово-лікарської комісії: пояснює юристка з Чернівців

31.07.2023 08:21   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

На огляді військово-лікарської комісії визначають придатність людей до військової служби. Висновок комісії можна оскаржити через вік, фізичне чи психологічне здоров'я. Для цього потрібно звернутися до військово-лікарської комісії вищого рівня або в суд.

Про це у коментарі Суспільному розповіла юристка Чернівецького місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги Кароліна Руснак.

Навіщо проводять ВЛК

Медичний огляд військово-лікарської комісії проводять, щоб оцінити стан здоров'я та фізичного розвитку людини. За підсумками огляду виносять висновок або постанову, яка визначає, чи придатна людина до військової служби або до навчання на військових спеціальностях.

Причини перегляду ВЛК

Військово-лікарську комісію можуть переглянути, щоб оцінити, чи може людина фізично та психологічно виконувати свої обов'язки під час військової служби. Серед можливих причин перегляду:

  • медичні та психічні проблеми: захворювання, розлади або травми, які можуть обмежувати здатність людини виконувати службові обов'язки;
  • інвалідність;
  • вік;
  • загальний стан здоров'я.

Оскаржити висновок військово-лікарської комісії можна в досудовому порядку або у суді.

Досудовий порядок

Щоб оскаржити рішення військово-лікарської комісії без звернення до суду, людина може звернутися до лікарської комісії вищого рівня, каже Руснак. Наприклад, щоб оскаржити висновок комісії міського чи районного центру комплектування, людина має звернутися до обласної або київської комісії.

За результатами розгляду звернення, комісія може ухвалили рішення про проведення контрольного чи повторного медичного огляду.

Медкомісія. Фото Чернівецького обласного ТЦК та СП

Які документи потрібні

Щоб оскаржити висновок міської чи районної ВЛК потрібно подати заяву та вказати причину перегляду постанови. Крім цього, надати усі документи, яку вела комісія, а також результати попередніх медичних обстежень.

Судовий порядок

До окружного адміністративного суду людина може звернутися відразу або, якщо рішення про перегляд висновку обласною чи центральною військово-лікарською комісією було негативним. Для цього потрібно надати усі докази, з якими людина не погоджується за висновком комісії.

Скільки часу є на оскарження висновку

Якщо людина спочатку звертається у досудовому порядку, то на оскарження висновку комісії у суді вона має три місяці з дня, коли отримала рішення про розгляд заяви. Якщо людина звертається відразу до суду, то має на це шість місяців з дня винесення постанови ВЛК.

За словами юристки, до місцевого центру первинної правової допомоги зверталися люди за консультаціями щодо того, як оскаржити висновки військово-лікарської комісії. Вторинну правову допомогу не надавали.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews