Front End розробка: розпаковуємо кар'єрні можливості

18.08.2023 08:32   Джерело: CvNews
Опубліковано : Буковинський Новинар

Що таке Front-end

У кожного окремого інтернет-сайту чи онлайн-додатку є частина, з якою взаємодіють користувачі. Коли ви заходите на сайт, вас вітає сторінка привітання, меню, карта сайту, корисні функції та інші елементи, що полегшують навігацію. Все це підпадає під збірний термін "Front-end".

Front-end розробка є дуже привабливою областю, це перспективна та прибуткова професія, фахівці якої мають стабільний високий попит. І ви також можете почати свій шлях у цій галузі після навчання Frontend розробці, самостійного чи обравши відповідні курси Front End development. Як це краще зробити і з чого почати - обговоримо у цій статті.

Front-end розробка - це створення інтерфейсу користувача, клієнтської частини сайту або додатку, яку користувач бачить і з якою взаємодіє безпосередньо. Це весь контент і стилі, кнопки та різні ефекти наведення курсора, контактні форми з різними полями введення, вікна пошуку та випадаючі меню, макети, текст і кольори, зображення та відео. А ще це також наскільки швидко завантажується веб-сайт, наскільки легко та зручно ним користуватися або наскільки він доступний для людей з обмеженими можливостями.

Переваги професії

Високі заробітні плати, стабільно високий попит на компетентних фахівців. Перспективи росту завдяки динамічному розвитку frontend-сфери, різноманітність задач. Легко розпочати вчитися, швидкий ефект від роботи. На ринку завжди є багато пропозицій для юніорів, також можна отримати початковий досвід, розробляючи прості вебсайти, навіть ті, які пов'язані з власним хобі.

Як стати Front End розробником. Навчання Frontend розробці.

Є всього два способи стати frontend розробником: ви можете або навчитися самостійно або пройти курси програмування Front End. Перший варіант підходить далеко не всім. Потрібно бути достатньо мотивованим, щоб самостійно навчитись frontend розробці. Давайте розглянемо перелік основних знань, які вам потрібно буде отримати.

  1. Як працює web, що відбувається під час завантаження сторінок сайту в браузерах, як функціонує клієнт-серверна частина.
  2. Середовище розробки. У мережі є багато безкоштовних редакторів для роботи з кодом. Вибір IDE здійснюється з урахуванням поставлених завдань та ваших уподобань.
  3. CSS, JavaScript та HTML - мови гіпертекстової розмітки та опису зовнішнього вигляду документа, вони відповідають за відображення сторінок у браузері. Ці мови кодування є важливими для веб-розробки та розробки програм, тому вам необхідно їх вивчити. Існує безліч доступних онлайн-ресурсів, які можуть вам у цьому допомогти
  4. JavaScript. Одна з найпопулярніших мов програмування, незамінна для веб-розробки, підтримує скрипти з усіма популярними браузерами.
  5. jQuery - бібліотека, завдяки якій взаємодіють HTML та JavaScript. Завдяки їй спрощується робота з компонентами DOM.
  6. Контроль версій. Одна з небезпек кодування полягає в тому, що воно може зламатися, якщо ви зміните хоча б одну дрібницю. Тому хороший розробник має вивчати контроль версій. Існує великий вибір систем контролю версій, але якщо ви хочете використовувати найпопулярніші, вибирайте Git.
  7. Верстка макетів. Розуміючи, як працюють стилі CSS та розмітка, ви зможете написати код за PSD-макетом. Успішний дизайн дозволяє коректно відображати сторінки сайту у браузерах. Також знадобиться досвід роботи з програмами для графічного дизайну (наприклад, Adobe Illustrator).
  8. Автоматичне тестування. Фронтендер має вміти самостійно оцінювати роботу модулів. Тестування дозволяє уникнути безлічі помилок.

Також потрібна практика. Почніть з малого, використовуйте нові знання для створення невеликих частин інтерфейсу, та поступово розширюйтесь. Спробуйте себе на посаді Junior Front End developer. Стажування - найкращий спосіб освоїти нову професію. 

Ви, мабуть, вже розумієте, що самостійне навчання фронтенд-розробці - дуже складний та тривалий процес. Якщо хочете швидше розібратися у всіх тонкощах, записуйтесь на офлайн чи онлайн курси Front End Developer.

Що дають Front End курси

Навчатися у досвідчених людей, у відповідно організованому середовищі набагато простіше, ніж самостійно. Ви можете обрати офлайн навчання в Києві (що забере більше вашого часу) або пройти онлайн-курс.

По закінченні навчання ви зможете розробляти власні ефективні веб-проєкти, верстати сторінки з використанням HTML5 та CSS3, тестувати їх та контролювати якість верстки, створювати базову анімацію та керувати різними ефектами, працювати з елементами DOM, керувати браузерами з використанням JS, передавати інформацію на сервер та обробляти її будь-якими доступними способами, працювати з XmlHttpRequest для здійснення синхронних та асинхронних запитів і т.д.

Основна перевага курсів – навчання побудоване за вже створеним і перевіреним алгоритмом. Ви отримує знання, потім використовуєте їх на практиці і виробляєте вміння. Вирішуючи домашні завдання та працюючи з різними проєктами, закріплюєте свої навички. Використовуючи знання та навички вирішуєте бізнес-орієнтовані завдання, будь-які якісні it курси онлайн допомагають набути компетенцію. А компетенцію вже можна монетизувати. 

А ще, курси сертифікують своїх випускників, що є перевагою в процесі працевлаштування. 

Наостанок про особисті якості, які цінують роботодавці.

Насамперед це цілеспрямованість, дисциплінованість та здатність дотримуватись дедлайнів. Ще здібності до швидкого навчання і освоєння нових технологій. Роботодавці хочуть, щоб співробітник приносив реальну користь, тому в резюме потрібно не просто перераховувати список обов'язків на попередній роботі, а й вказувати конкретні результати. Щоб стати кваліфікованим frontend розробником, недостатньо простого навчання Frontend розробці. Потрібно постійно розвиватись: це дозволить залишатися в курсі останніх технологій. Важливо працювати в команді, переймати досвід старших колег, навчатися нового. Читайте код, написаний іншими фахівцями: це дозволить покращити навички та побачити, що для вирішення одних задач можуть використовуватись різні варіанти рішення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews