Вітаміни в якості підтримки імунної системи

25.08.2023 19:45   Джерело: CvNews
Опубліковано : Буковинський Новинар

Вітаміни відіграють одну з ключових ролей у підтримці та зміцненні імунної системи людини. Вони беруть участь у різних біологічних процесах, які впливають на імунну відповідь організму на інфекції та хвороби. 

Тому найкращим рішенням буде підібрати оптимальні добавки, які будуть відрізнятися якістю та ефектом. Наприклад, нутрікосметика Biocyte розробляються з використанням передових компонентів, інновацій і при ретельному врахуванні харчових норм людини.

Важливість імунної системи для організму

Імунна система – важлива частина організму, функціональність якої спрямована на підтримання здоров'я та захист від інфекцій, хвороб та інших шкідливих впливів. Вона складається з вродженого та адаптивного імунітету. Вроджений імунітет є первинним захистом, що швидко реагує на загрози, в той час, як адаптивний імунітет розвивається з часом і адаптується до конкретних патогенів, забезпечуючи довгостроковий захист. 

До числа головних функцій імунної системи належить:

  1. Захист від інфекцій – боротьба з мікроорганізмами, зокрема з бактеріями, вірусам, грибками, паразитами, що здатні спричинити інфекції. Вона розпізнає та атакує ці шкідливі агенти, допомагаючи запобігти їх поширенню та розмноженню в організмі.

  2. Участь у регуляції запалення – імунна система регулює запальні процеси в організмі. Запалення являє собою природний механізм реакції на інфекції та ушкодження, але його неадекватне посилення може призвести до хронічних захворювань.

  3. Здатність розпізнавати та «запам’ятовувати» патогени, з якими раніше стикалася система. Таким чином вдається ефективно та швидко реагувати на повторні інфекції, прискорюючи процес їх усунення.

  4. Участь у видаленні мутованих клітин – контроль та усунення мутацій, які можуть призвести до розвитку раку чи інших аномалій у клітинах.

  5. Захист під час вагітності – у цей важливий період система допомагає організму матері не відкидати плід як чужорідне тіло.

Ці функції допомагають імунній системі забезпечувати захист організму від шкідливих впливів і підтримувати його загальний здоровий стан. Тому підтримання здоров'я імунної системи важливо. Цьому буде сприяти здоровий спосіб життя, зокрема збалансоване харчування, фізична активність, мінімізацію стресу, а також вживання добавок і вітамінів, як додаткового джерела зміцнення системи.

Роль вітамінів у підтримці та зміцненні імунітету

Імунітет може слабшати через дефіцит вітамінів, внаслідок довгострокових хронічних захворювань, тривалого виснажливого стресу, медичні процедури, зокрема лікування автоімунних та алергічних станів, онкології тощо. Внаслідок старіння відбувається зниження вироблення Т-лімфоцитів та інших імунних клітин. 

Також негативний вплив на імунну систему може мати проживання в регіонах з несприятливою екологічною ситуацією, інтенсивні фізичні навантаження, важка робота. Шкідливі звички своєю чергою вимагають додаткових зусиль для підтримки імунітету. 

Ефективними методами зміцнення імунітету є приймання, оскільки їжа не завжди забезпечує повноцінну кількість необхідних речовин. Вітаміни беруть участь у багатьох біологічних процесах, які безпосередньо чи опосередковано впливають на функціонування імунної системи.

Які вітаміни приймати для зміцнення вітамінної системи: список

Вітамін C підтримує нормальне функціонування імунної системи, активізує синтез інтерферону, білка, який відіграє істотну роль реакції імунної системи організму.

Вітамін D відповідає за регуляцію імунних процесів, стимулює активацію Т-лімфоцитів, перетворюючи їх на Т-кілери – клітини, відповідальні за знищення мікроорганізмів.

Вітамін E – антиоксидант, який допомагає захистити клітини від пошкоджень.

Вітамін A відповідає за здоров'я слизових оболонок, які є бар'єром для інфекцій. 

Вітаміни групи В6/9/12 беруть активну участь у створенні антитіл, надають позитивний вплив на стан нервової системи та сприяють зміцненню імунітету, завдяки своїй захисній функції від впливу стресових факторів.

Перед прийманням комплексу вітамінів і мікроелементів рекомендується проконсультуватися, особливо якщо є якісь медичні стани чи протипоказання.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews