Стало відомо, в якому стані діти з Магальського будинку-інтернату з Буковини, які зараз в "Охматдиті

16.10.2023 20:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У вересні прокуратура відкрила кримінальне провадження через результати перевірки закладу, під час якої зафіксували неналежні умови утримання та лікування дітей.

Тоді трьох дітей із закладу направили до дитячої лікарні у Києві – двох з них госпіталізували через важкий стан. Наразі їхній стан покращився, зокрема вони набрали вагу, однак діти перебуватимуть у лікарні ще декілька тижнів, розповів медичний директор закладу Сергій Чернишук, - пише "Суспільне.Чернівці".

"Набрали три кілограми за понад місяць"

У вересні трьох дітей з Магальського будинку-інтернату доправили до дитячої лікарні "Охматдит". За словами медичного директора закладу Сергія Чернишука, усі троє дітей мали перелік різних діагнозів – основним з них був дитячий церебральний параліч.

Одну дитину обстежили через хірургічну патологію черевної порожнини. Оскільки дитина не потребувала хірургічного втручання, медики надали рекомендації для її лікування, й через тиждень хлопця повернули до будинку-інтернату. Інші діти потребували стаціонарного лікування.

Зокрема, 14-річний хлопець на момент госпіталізації важив сім кілограмів. Його декілька тижнів лікували в умовах інтенсивної терапії та хірургічного втручання. Наразі його стан покращився: хлопець важить 10,5 кілограмів та продовжує лікування у педіатричному відділенні.

"Це також мало для його віку, але дуже гарний результат, враховуючи важку форму ДЦП. Діти з таким діагнозом мають дефіцит маси, але не завжди такого ступеня. Нам вдалося досягти прибавки ваги на понад 3 кілограми за місяць, що свідчить про те, що, крім важкої патології, це було наслідком недостатньо якісного догляду за дитиною", – каже Чернишук.

За його словами, дітям з таким діагнозом характерний дефіцит маси тіла, бо вони мають деформований скелет та порушення розвитку опорно-рухового апарату. Щоб налагодити харчування дітей, крім звичайного, лікарі додали медичне харчування, а також покращили цей процес завдяки хірургічним втручанням. Відтак діти стали активнішими та краще реагують на оточення.

Дитина потребувала стаціонарного лікування

Друга дитина мала "запущені" пролежні, каже Чернишук. Наразі дитина перебуває у хірургічному відділенні закладу. Її стан також покращився – дитина теж набрала понад три кілограми. Водночас її лікування ускладнює ВІЛ-інфекція.

"Враховуючи стан ран, які дитина мала на момент надходження до лікарні, вона мала б опинитися в лікарні набагато раніше. Лікування цих ран передбачало перебування в стаціонарі та участь хірургів. В умовах дитячого будинку неможливо було надавати допомогу дитині з такими пролежнями", – каже медичний директор "Охматдиту".

За словами лікаря, те, що хлопець почав набирати вагу, допомагає у лікуванні ран.

"Якби нічого не змінювалося, можна було б сказати: "Такий діагноз, нічого не зробиш". Але за належного інтенсивного підходу в медзакладі та за хірургічного втручання, дитина почала набирати вагу, отже це було можливо. Якби це робилося на початкових етапах виникнення пролежнів, можливо вони б давно загоїлися. Можливо б вони не виникли, якби харчування налагодили раніше й дитина була фізично активніша".

Медик каже, діти лікуватимуться у відділеннях "Охматдиту" ще впродовж декількох тижнів. Де вони перебуватимуть після лікування, наразі невідомо.

У будинку-інтернаті є понад 60 дітей

До початку вторгнення у будинку-інтернаті перебувало десять дітей, а всередині березня до закладу евакуювали понад 40 дітей з Дружківського інтернату на Донеччині.

У вересні Суспільне спілкувалося з лікарем-терапевтом Василем Крістелом, який працює на пів ставки у Магальському будинку-інтернаті. За його словами, підопічні закладу доглянуті, а також забезпечені необхідними ліками. Багато з них – хронічно хворі та мають різні вроджені захворювання.

"Діти, які приїхали з Дружківки, тоді були у гіршому стані. Їх цьогоріч п'ять разів оглядали хірурги. Робили їм різні примочки та уколи – нічого не допомагає, бо там ВІЛ-інфіковані діти. У нас нема кому на 5 тисяч гривень працювати, санітарів не вистачає. Люди працюють, стараються", – розповідав Крістел.

За його словами, для хлопця, який важив сім кілограмів, їжу мололи у блендері, бо через зонд потреби годувати не було. Також дитину тричі госпіталізовували до лікарні.

Наразі у Магальському будинку-інтернаті немає керівника, але заклад продовжує роботу. Попередня керівниця Ольга Ткачук написала заяву про розірвання контракту 10 жовтня. Каже, рішення про звільнення не було пов'язано з кримінальним провадженням.

"Якби це було через провадження, то я б звільнилася в той же день. Я не маю адвоката й ні з ким не консультувалася, бо не відчуваю провини. До мене немає претензій. Я працювала далі, але відбуваються незрозумілі дії, а люди, які були у мене в закладі й бачили, які в мене діти, пишуть усілякі нісенітниці", – розповідає ексдиректорка.

Що відомо про кримінальне провадження

5 вересня прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом неналежного виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх посадовими особами Магальського будинку-інтернату. Санкція статті передбачає штраф та заборону обіймати певні посади на строк до трьох років.

За даними прокуратури, досудове розслідування розпочали після моніторингу працівників Секретаріату уповноваженого Верховної ради України з прав людини, які зафіксували неналежні умови утримання та лікування неповнолітніх вихованців інтернату, які мають тяжкі вади здоров’я.

Що виявила моніторингова група

Результати моніторингу оприлюднили на сайті Уповноваженого 24 серпня. Тоді у закладі перебували 65 дітей. У звіті йдеться, що на одній зміні за ними доглядають шість молодших медсестер. Відповідно, на одну медсестру припадає догляд за дев'ятьма дітьми, що перевантажує працівників й унеможливлює належний рівень реабілітації дітей.

Також повідомили, що керівниця закладу покращила санітарно-гігієнічні медичні умови та дозвілля для дітей: облаштувала пандуси, вбиральні, провела ремонт актової зали. Також організувала капремонт медичного корпусу, в якому облаштували сенсорну кімнату, масажний кабінет та кімнату для медичних оглядів дітей лікарями.

Серед порушень зафіксували відсутність договорів на надання соцпослуг дітям з Дружківського будинку-інтернату, а також індивідуальних планів реабілітації дітей. Крім цього, дев'ятеро вихованців не мали декларацій із сімейними лікарями. Також спальні кімнати були переповнені, там бракувало стільців, приліжкових тумб й не всі ліжка мали бічні поручні.

Результати перевірки ОВА

4 вересня начальник обласної адміністрації Руслан Запаранюк підписав розпорядження про утворення робочої групи, яка перевірить діяльність Магальського будинку-інтернату. На брифінгу 11 вересня заступниця директора обласного департаменту соцзахисту Ольга Андріїва розповіла, що під час перевірки не виявили фактів, які б свідчили про те, що працівники закладу неналежно надають дітям медичну допомогу. Водночас були зауваження щодо ремонтів, зокрема дитячих майданчиків, додаткового освітлення чи оснащення дитячих кімнат.

Радник голови обласної ради Віталій Савкін розповів, що діти у будинку-інтернаті були доглянуті. Також багато з них важкохворі й з ними важко працювати, тому облрада підготувала звернення до обласної адміністрації щодо збільшення штату та фінансування закладу.

"Директорка Ольга Ткачук зробила дуже багато як для забезпечення майнового стану, так і в роботі з дітьми. В умовах, в яких перебувають працівники, зарплата у 5 500 гривень не стимулює здійснювати повноваження так, як повинно бути", говорив Савкін.

Як на ситуацію відреагувала обласна влада

Ситуацію у Магальському будинку-інтернаті обговорювали на сесії обласної ради 14 вересня. Тоді між головою облради Олексієм Бойком та начальником ОВА Русланом Запаранюком виникла суперечка щодо того, хто відповідальний за ситуацію в закладі.

Руслан Запаранюк повідомив, що обласна адміністрація за півтора року зробила для закладу більше, ніж попередня влада. Зокрема, залучала волонтерів та міжнародних донорів до покращення умов у будинку-інтернаті. Також збільшили штат та фінансування. Водночас не зміг відповісти на питання, чи збільшився розмір заробітної плати працівників.

"У цього закладу є власник, який теж мав би приділяти йому увагу: бути там частіше й можливо бачити проблеми, з якими стикається заклад та директор. Це було б правильно стосовно керівника, персоналу та паліативних дітей, для яких непристосовані умови", – казав Запаранюк.

Водночас Олексій Бойко стверджував, що обласна адміністрація звернула увагу на ситуацію в закладі після того, як повідомлення про "цей скандал" з'явилися у засобах масової інформації та Telegram-каналах.

"Думаю, якщо ОВА справді переживає за дітей, то не треба шукати засновників чи повноваження – з нашого боку такого жодного разу не було, лише сприяння у вирішенні цього питання. Єдиний наш мінус – це те, що мені заявили, коли була перевірка: "Ви не зверталися, тому ми не фінансували". Ми будемо звертатися й контролювати. Ми чітко знаємо положення про цей заклад і хто там відповідальний", – говорив Бойко.

Що відомо про фінансування будинку-інтернату

На початку 2022 року Магальський будинок-інтернат готували до закриття. Тоді у закладі перебували десять дітей, а його фінансування становило 4 мільйони гривень. Про це на сесії облради 14 вересня розповіла заступниця начальника обласної адміністрації Альона Атаманюк. Коли до закладу перевели дітей з Дружківського будинку-інтернату обласна адміністрація збільшила фінансування та штат працівників.

За словами Атаманюк, станом на початок року у Магальському будинку-інтернаті була 51 штатна одиниця.

"До виникнення цієї ситуації погодили додаткове фінансування ще чотирьох штатних одиниць. В цілому фінансування закладу цьогоріч збільшилося на 35%, ніж торік. Також волонтерські та міжнародні організації профінансували понад 16 людей, які працювали за трудовою угодою".

Водночас Атаманюк розповіла, що на капітальні видатки закладу з обласного бюджету востаннє виділяли гроші у 2017 році – розмір фінансування становив 120 тисяч гривень. Впродовж 2022-23 років вдалося залучити понад 23 мільйони гривень позабюджетних грошей завдяки співпраці з міжнародними організаціями.

"За ці гроші відремонтували приміщення, де зараз реабілітують дітей. Встановили пандус та передали два авто. Оновили інвентар. Звичайно, є ще чимало зауважень, але у жодних висновках не йдеться про негативне ставлення працівників закладу до дітей. Є висновки щодо недостатнього матеріально-технічного забезпечення".

 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews