Оксана Пелех

Оксана Пелех

Завідувачка відділом "Буковинська діаспора" Чернівецького краєзнавчого музею

"Я українець, я з Буковини, а Буковина позначає людину": до дня народження славнозвісного Вірсти

17.10.2023 16:26   Джерело: CvNews
Автор : Оксана Пелех
- Я українець, я з Буковини, а Буковина позначає людину, Черемош і далі шумить в моїх вухах, і ліс шумить!, - казав Темістокль Вірста.
 
15 жовтня виповнюється 100 років із дня народження цього всесвітньо відомого художника і людини неймовірної долі. Народився в селі Іспас, де мальовничі Карпати та бурхливі річки наповнювали майбутнього митця відчуттям краси, розумінням її цінності та формували творчий смак, внутрішню свободу і неприборканість духу. Цей дух і був головною лінією його творів протягом всього життєвого шляху!
 
null
Фото з мережі Інтернет
 
Пізніше, на питання: «Як ви прийшли до мистецтва?», він відповідав:
 
- Ще шістнадцятирічним юнаком я був зачарований творами французьких імпресіоністів й кубістів. Творити —це моє життя!
 
Трохи перефразуємо відомий вислів часів Середньовіччя - «Всі дороги митців ведуть до Парижу!». Тож Вірста, після довгих років випробування, в 1950-му дістався цієї творчої Мекки.
 
Він брався за будь-яку роботу, писав краєвиди, які після війни (за дефіциту фотографій) неабияк розкуповували, працював декоратором в театрі і кіно, - все це дозволяло художнику вижити у важкий повоєнний час. До того ж, Темістокль продовжує навчання в приватних та державних закладах.
 
У 1957 - 1958 роках митець переходить на абстрактне мистецтво. З цього часу його композиції ведуть нас в уявний світ митця, пов’язаний із мріями про Карпати, де він оспівує блакить рідного неба і швидкі потоки Черемошу. Зʼявляється справжня симфонія кольорів, де кожен образ — досконалий.
 
Темістокль Вірста регулярно проводив виставки власних картин, як у Франції, так і в інших країнах Європи - Бельгії, Швеції, містах Італії та Швейцарії. На початку 70 - рр. художник організовує виставковий тур Канадою та США. Його твори викликали справжній фурор. Поступово формується й власний художній напрям - алегоричний символізм.
 
null
Фото з мережі Інтернет
 
Логічним визнанням творчості Темістокля Вірсти стають численні нагороди. Серед них - Золота медаль, вручена в 1967р. на бієнале в італійському місті Анкона, срібна медаль "За культуру і філантропічну діяльність" у Франції та бронзова медаль Парижу. В 1973р. Вірста здобув нагороду "Товариства підтримки прогресу" із рук легендарного Жака - Іва Кусто. З ним мали за честь товаришувати Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Жан Кокто, та багато інших визначних митців світу.
 
У краєзнавчому музеї. Фото з мережі Інтернет
 
Можемо із гордістю і вдячністю сказати, що і ми, науковці відділу «Буковинська діаспора», доторкнулися до казкового світу митця. Адже, мали надзвичайну честь поспілкуватися із його дружиною і Музою, пані Орисею Вірстою, яка відкрила для нас цікаві сторінки життя і творчості визначного буковинця.
 
Памʼятаймо та примножуємо добро, як це робив художник із великим українським серцем — Темістокль Вірста!
 
Темістокль Вірста. Фото з мережі Інтернет
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews