Містичні читання з текстами, які не можна вимовляти вголос: у Чернівцях відбувся особливий перфоманс (ФОТО)

24.10.2023 23:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Словесний супровід обрядів, ритуальні тексти – як вони звучать і чи усі з них можна проговорювати вголос? Питання риторичне, і один із перформансів на книжковому фестивалі «БукФест», шукаючи відповіді на ці за питання, поєднав формати «пошепки» та «вголос».

Сугестивні читання письменниці Іванни Стеф’юк чергувалися блоками – авторська гуцульська містична поезія та оригінали фольклорних замовлянь (замовляння «На спин крови», «На відвід кулі», «Від уроків» та інші у записах Антіна Онищука та Михайла Москаленка). За задумом організаторів, у межах одного заходу перепліталася сучасна авторська поезія, яка за структурою близька до гуцульських замовлянь, і власне самі замовляння.

Про це повідомляє етнографічний проєкт «Спадщина» БЦКМ. Модерувала захід працівниця ЧОУНБ, літературна критикиня та поетка Марина Горбатюк. Спеціально до заходу відділ обслуговування користувачів Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки (де, власне і відбувалася зустріч), підготував детальну книжкову виставку, присвячену творчості Іванни Стеф’юк. Озвучимо деякі з відгуків про захід: - Анна Бугай: «Пошепки.Вголос» - такі зустрічі цікаві,захоплюючі,залишають приємний слід... Щиро дякую за можливість слухати самобутню гуцульську говірку. Успіхів та натхнення на довгі щасливі літа!» - Юрій Ковтун: «Дякую, Іванно, за поезію з мотивами гуцульських замовлянь. Було по-людяному, як хотіли би пращури...» - Станіслава Жутовська: «Читання «Пошепки.Вголос», які проводила знана в нашім краї та не тільки письменниця, літературознавиця, етнографиня, кандидатка філологічних наук Іванна Стеф'юк, могли відвідати усі охочі.

Під час зустрічей з пані Іванною глядач заряджається її сильною енергетикою - так, ніби побував сам в тих горах, та поспілкувався з природою. Відчув усе,про що розповідає Іванна у своїх творах. Дякую за те, що відвертаєте нас від страшних подій сьогодення, та заряджаєте нас на позитив,переконуйте,що світло переможе темряву».

null
Фото з мережі Інтернет
null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews