На "Букфесті" у Чернівцях відбулись змістовні етнографічні діалоги: про що говорили (ФОТО)

26.10.2023 16:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Цьогорічний ІІІ книжковий фестиваль «БукФест» відобразив кілька векторів роботи, і один із них – етнографічний. Зокрема, відбулася зустріч-діалог делегатів Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського Національної академії наук України та етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва.

Проводилася подія у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка. Розпочалася імпреза з детального представлення видань, які Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології подарував Буковині – це і фундаментальний багатотомник «Етнографічний корпус сучасної України», і книжкові дослідження історії українського мистецтва та народної культури, і "Українська музична енциклопедія» і багато інших унікальних видань, які вже зовсім скоро стануть доступними для роботи у читальних залах бібліотек. Детальний виступ-екскурс доктора історичних наук, провідного наукового співробітника відділу «Український етнологічний центр» Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАНУ Теофіла Рендюка стосувався головних дослідницьких напрацювань установи, які орієнтовані на «єдиний український всесвітній простір» - це авторське формулювання включає як українців у межах своєї країни, так і українців зарубіжжя. Окремо йшлося про імплементацію фундаментальних етнологічних досліджень у освітній процес.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Презентаційну естафету перейняв науковий співробітник відділу «Архівні наукові фонди рукописів та фонозаписів», голова Ради молодих вчених Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Олександр Головко, котрий розповів про експедиційний проєкт «Шляхами Чубинського» та детально охарактеризував кожен із томів фундаментального «Етнографічного образу сучасної України». Ця презентація є глибокосимволічною для нашої установи, оскільки етнографічний проєкт «Спадщина» БЦКМ долучився до збору та аналізу матеріалів до тому «Корпус національних меншин» вищезгаданого проєкту – зокрема, ми мали приємність записати свідчення носіїв румунської, польської, єврейської та ромської традиційних культур і одним із результатів проєкту став цикл вечірніх авторських лекцій Іванни Стеф’юк за матеріалами експедицій «Екзотичне гроно».

Тож третя частина заходу стосувалася діяльності дослідницького проєкту «Спадщина», який зустрів 5-річчя діяльності у публічному просторі. Кураторка етнографічного проєкту «Спадщина», кандидатка філологічних наук, докторка філософії у галузі філології, завідувачка науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтва Іванна Стеф’юк у вигляді мультимедійної презентації відвела гостей заходу у закулісся експедиційної та архівної роботи, розповіла про наші формати роботи – «етнографічна студія», «зустріч-діалог», «бесіда при свічці», «екскурсія лежачи», «етнографічні батли» тощо, і що особливо приємно - слайди презентації викликали теплі спогади у більшості гостей заходу. Презентувала доповідачка і наукові книжкові дослідження нашої установи – гастрономічний путівник «Смаки Буковини» (автор – Микола Шкрібляк», монографію «Гуцульський ліжник: дискурс через віки» (автори Микола Шкрібляк, Іванна Стеф’юк), книжку культурологічних есеїв «Портрет українця» (авторка Іванна Стеф’юк) та ін.

Захід став справжньою платформою щирого і разом з тим глибинного фахового спілкування, і під надихом «БукФесту» гість фестивалю Олександр Головко написав:

«Ці два дні "БукФесту" були просто дивовижними, насиченими цікавими зустрічами і презентаціями. Щира вдячність організаторам - колективу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка та їх партнерам, зокрема колегам із Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Буковинського центру культури та мистецтва, який Ви, шановна пані Іванно, гідно та натхненно представляєте, за можливості презентувати книжковий дарунок Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, переданий двом найбільшим книгозбірням Чернівців. Раді були ознайомити зацікавлену інтелігентну аудиторію із виданнями нашого наукового колективу, що фіксують та увиразнюють потужний творчий потенціал українства, зберігають та пропагують наше етнокультурне надбання. Пишаємося налагодженою тісною співпрацею, сподіваємося на подальші спільні заходи та події! Вражений Вашою та колег із Центру активністю, ентузіазмом і потужною реалізацією важливих культурних проєктів, спрямованих на збереження і промоцію унікальної спадщини Буковинського краю».

Такі зустрічі надихають і гуртують навколо головного – рідної етнокультури та її смислових кодів.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Джерело: сторінка етнографічного проєкту «Спадщина» Буковинського центру культури і мистецтва.

Фото: Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews