Особливості створення лісів у гірських районах Буковини (ФОТО)

22.11.2023 17:30   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Лісові масиви Подільського офісу – найунікальніші, адже представлені різними лісорослинними зонами: степом, лісостепом і горами. Саме висадка лісу в горах вимагає особливого підходу та урахування низки особливостей. Про специфіку розповіли фахівці філії "Путильське лісове господарство" ДП "Ліси України".
 
Створення лісових культур на схилах проводиться переважно стрічково-лунковим методом. Це сприяє збереженню ґрунту, запобігає ерозії та допомагає збалансувати розподіл води. У місцях, де не вистачає родючого шару грунту - його додають.
 
Лісництво. Фото Ліси України
 
Зазвичай ряди розміщуються зверху вниз із інтервалом приблизно 1,65 м між деревами та 2 м між рядами. Кількість сіянців, що висаджується на 1 гектарі, зазвичай становить 6 тисяч штук, відповідно до проекту.
 
Для посадки лісу використовують кірко-мотиги. Це спеціальні інструменти, які дозволяють копати невеликі ями для сіянців та застосовувати їх у важкодоступних місцях. У гірських умовах інші інструменти є непрактичними через складний рельєф.
 
Один з головних принципів створення лісів в гірських регіонах - відтворення на більшості площ корінних, близьких до структури природних, високопродуктивних, біологічно-стійких деревостанів.
 
У пріоритеті - залісення всіх суцільні зрубів. Це необхідно для забезпечення водорегулюючих, санітарно-гігієнічних та інших функцій лісів.
 
Лісництво. Фото Ліси України
 
При проектуванні лісових культур у горах важливо враховувати висотно-екологічні умови конкретного району. Зазвичай лісівники висаджують змішані насадження: ялину, ялицю та бук. Крім того, на деяких площах можуть вводитись інтродукційні породи, такі як модрина та дугласія.
 
Правильне управління лісами у гірських регіонах сприяє збереженню природних ресурсів та підтримує сталість екосистем. Лісівники уже фактично завершили осінню лісокультурну кампанію.
 
Лісництво. Фото Ліси України
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews