Коли у всіх маршрутках Чернівців буде безготівкова оплата проїзду

30.11.2023 12:01   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

З перевізниками без валідаторів розірвуть договір.

У міськраді Чернівців втретє оголосили конкурс на визначення оператора, який забезпечить у приватних маршрутках безготівкову оплату проїзду. Опісля перевізники мають власним коштом встановити валідатори у маршрутках – це передбачено у договорі з міськрадою.

 Що відомо про встановлення валідаторів у приватних маршрутках та що про це думають перевізники, пише Суспільне Чернівці 

Навіщо шукають оператора

Оператор має виготовити та встановити у маршрутках валідатори, а також програмне забезпечення, яке підтримуватиме автоматизовану систему оплати та обліку проїзду. За словами заступника міського голови Ігоря Крохмаля, оператор має забезпечити стільки способів оплати за проїзд, скільки наразі є на комунальних маршрутах.

Встановлення валідаторів передбачене у договорах з перевізниками. Також до міськради зверталися пасажири, щоб безготівкову оплату, крім комунальних маршрутів, впровадили й на маршрутах приватних перевізників, каже Крохмаль.

Чому конкурс проводять втретє

Втретє конкурс для визначення оператора оголосили 16 листопада. Попередні два конкурси не відбулися через те, що один учасник відкликав заявку, бо не мав усіх необхідних документів; інший – не відповідав вимогам конкурсу.

"Ми розуміємо, що як мінімум один учасник буде брати участь. Чи зможе він стати переможцем, покажуть документи. Це процедура, яку регулює антимонопольне законодавство. Потрібно витримати всі терміни: кваліфікація учасників буде 27 грудня, а 29 грудня вже буде ухвалено рішення про переможця", – каже Крохмаль.

Скільки це може коштувати перевізникам

Сьогодні на маршрутах працюють 150 автобусів приватних перевізників. Крохмаль каже, вони мають встановити щонайменше два валідатори на машину.

"Навіть виробник валідаторів таку кількість швидко не зможе забезпечити. Це буде поступовий процес. Не буде так, що один день всі приватники матимуть автоматизовану систему", – розповідає заступник.

Перевізниця Павліна Храпчинська у коментарі Суспільному розповіла, що підтримує встановлення валідаторів у маршрутках, але вважає, що це буде дорого вартувати. Її фірма обслуговує маршрути №10, №10-А та №19, на яких їдять 12 маршруток. Так, щоб встановити по одному валідатору на таку кількість транспорту, їй потрібно буде витратити орієнтовно 10 тисяч доларів.

"Встановити валідатор вартує орієнтовно 35 тисяч гривень. Тому перевізники, певно кластимуть тільки на одні двері, бо це дуже великі витрати. Вкладатиму свої гроші в це з надією, що відроблю їх. Мене турбує більше транзакція і відсоток, який зніматиме оператор з кожного квитка. І чи цей відсоток буде закладений у вартість квітка", – каже Храпчинська.

Чи вплине це на тариф

Крохмаль каже, поки не відомо, який відсоток будуть платити перевізники за обслуговування валідаторів, однак це не має суттєво вплинути на вартість проїзду.

"Оператор – компанія, яка витрачає свій ресурс і бере за це плату. Яким буде відсоток, зможемо сказати лише після конкурсу, бо оператор надасть свої пропозиції. У Тернополі це 10% від вартості квитка – не такі гроші, які суттєво можуть вплинути на тариф".

Що буде, якщо перевізники не встановлять валідатори

Перевізниця Храпчинська вважає, що через потенційний розмір витрат на купівлю валідаторів, деякі перевізники можуть припинити обслуговувати автобусний маршрут.

"Якщо перевізники не зможуть це робити, буде масова відмова. Бо у приватних перевізників немає бюджету, який міг би нам допомогти. Треба мати обігові гроші", – каже перевізниця.

За словами Крохмаля, приватні перевізники можуть домовитися з оператором, на яких умовах їм постачатимуть валідатори: розтермінування або кредит. Водночас за умовами договору на обслуговування маршруту, встановити валідатори та забезпечити безготівкову оплату проїзду мають усі перевізники. Це стосується й тих, які працюють за тимчасовими угодами.

Якщо перевізники не встановлять валідатори в автобусах — з ними розриватимуть договори, а на обслуговування маршрутів проведуть повторний конкурс – частину з них зможе обслуговувати тролейбусне управління.

"Впевнений, що всі не відмовляться. Ми спілкуємося з перевізниками: є такі, які самі проявляють ініціативу. Це буде одноразова купівля, яка не потребує суттєвих змін до тарифу чи ще чого. Перевізники, коли укладали угоду розуміли, що це буде".

Що буде з пільговими маршрутами

Встановлення валідаторів у маршрутках дасть змогу краще обліковувати пільговиків й чітко розуміти, скільки грошей потрібно виділити з міського бюджету на відшкодування їхнього проїзду. Водночас, за словами Крохмаля, місто планує відмовитися від терміну "пільговий маршрут" – таких у Чернівцях наразі понад десять.

"На пільгових маршрутах, ми зараз відшкодовуємо за формулою 30% від сидячих місць. Але ми не можемо перевірити, їздять на цих 30% пільгові пасажири чи ні, а гроші ми відшкодовуємо. Можливо, на цих пільгових маршрутах і втратять перевізники, але такого поняття як "пільговий маршрут" не буде. У будь-якому транспорті людина їздитиме безплатно за пільговою карткою".
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews