У Чернівцях виплатили зайвих соцдопомог на понад 9 мільйонів гривень

13.12.2023 11:07   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Половину грошей повернули до бюджету.

У Чернівцях нарахували понад 9,2 мільйона гривень зайвих соціальних виплат, у понад 90% випадках йдеться про допомогу вимушеним переселенцям. Зокрема, це пов'язано з тим, що люди не оновлюють або подають неправдиві дані. Половину грошей вже повернули до бюджету, - пише "Суспільне".

Про це Суспільному повідомила начальниця управління контролю цільового використання державних коштів міського департаменту соцполітики Зінаїда Співак.

Право на отримання соцвиплат перевіряють фахівці міського департаменту соцполітики. Для цього моніторять реєстри та виїздять на місце, де проживає людина.

null

За десять місяців цього року в департаменті попередили майже 3 мільйони гривень переплати державних соціальних допомог. Йдеться, наприклад, про виплати одиноким матерям, малозабезпеченим сім'ям, людям з інвалідністю та соцдопомогу на дітей-сиріт.

Ці переплати виникли через помилки програмного забезпечення або через те, що люди подавали неповні або некоректні дані для отримання допомоги. Оскільки ці гроші людям не перерахували, повертати їх не потрібно.

Також понад 8,3 мільйона гривень були виплачені вимушеним переселенцям, які вже не мали права на цю допомогу. Під час перевірок фахівці виявили, що люди подавали недостовірну інформацію, повернулися на своє постійне місце проживання або виїхали за кордон й не повідомили про це. Також програмне забезпечення не опрацьовувало зміни до законодавства про те, хто може отримувати допомогу.

"Вимушені переселенці самостійно знімаються чи стають на облік як ВПО через "Дію" декілька разів. Не повідомляють про свій майновий стан. Один з батьків, подаючи заяву на виплату, вказав про переміщення разом з дітьми, тоді як в заяві іншого теж вказані ці діти", – повідомила Співак.

Загалом фахівці надіслали понад 860 повідомлень про повернення грошей на загальну суму понад 9,2 мільйона гривень. Станом на 1 листопада до бюджету повернули до бюджету понад 4,6 мільйона гривень.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews