На другому році війни Чернівецька облрада проголосувала за дострокове припинення повноважень усіх депутатів ОПЗЖ

22.12.2023 15:21   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Чернівецькій облраді проголосували за дострокове призупинення повноважень усіх депутатів, які висувалися та були обрані за виборчими списками політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".

Це рішення підтримали 37 депутатів.

Про це пише Суспільне.

Проєкт рішення зареєстрував депутат облради від фракції "Народний контроль" Андрій Кухарук. Він наразі воює у складі ЗСУ. У проєкті йдеться про призупинення повноважень шістьох депутатів: Олександра Болтунова, Михайла Жара, Олега Глухова, Валентини Карапчієвської, Світлани Постевки та Василя Онофрея.

Рішення підтримали 37 депутатів облради, ще 8 – утрималися. Також, згідно з проєктом, облрада направить звернення до місцевих рад з пропозицією призупинити повноваження депутатів місцевих рад, які висувалися та були обрані за виборчими списками політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".

Свою пропозицію проєкту рішення депутат Кухарук пояснив указом президента "Про призупинення діяльності окремих політичних партій", також запропонував його з огляду на суспільний запит. Допис про це депутат опублікував на своїй Facebook-сторінці.

Депутат Василь Онофрей назвав це рішення незаконним та планує оскаржувати його у суді, бо рішення порушує права буковинців, які голосували за нього у 2020 році.

"Політичної партії "ОПЗЖ" в облраді немає. Фракція була й ми всі з неї вийшли, бо не підтримували політичні погляди та ситуацію в цілому, яка склалася в країні з причин, які нам відомі. Я прийшов в облраду, бо за мене проголосували понад 1,5 тисячі буковинців", – каже Онофрей.

За словами Онофрея, через це рішення в облраді не буде представників від колишнього Герцаївського району й це порушить їхні права. Також стверджує, згідно з висновком комісії, проєкт рішення не відповідає законодавству.

"Це рішення стосується депутата Болтунова. Мені цікаво, як ми всі з вами будемо дивитися в очі ЗСУ, коли призупинятимемо повноваження депутата, який сьогодні захищає нашу країну", – каже Онофрей.

Водночас депутат від фракції "Громадський рух "Народний контроль" Петро Скорейко голосував за прийняття рішення. Вважає, що представники "ОПЗЖ" "завжди мали "антиукраїнську позицію".

"Сьогоднішня війна є великою мірою наслідком того, як поводилися представники ОПЗЖ: у них завжди була антиукраїнська позиція й наслідок цього – війна. Як на мене, питання просте – ми на другому році війни прощаємося з депутатами від "ОПЗЖ" в цьому залі. Рішення не просте, воно – політичне, але складні часи потребують складних рішень", – каже Скорейко.

"Якщо таке рішення ухвалять, то це буде політична воля депутатів облради як реакція, зокрема на напад Росії на Україну. Але, які правові наслідки матиме рішення, – коментувати важко", – каже заступник голови облради Микола Гуйтор.

За його словами, в законі "Про статус депутатів місцевих рад" йдеться про те, що повноваження депутатів можуть достроково припинити за рішенням обласної ради у разі:

  • засудження;
  • за особистою заявою депутата;
  • через несплату депутатом аліментів.

Якщо депутати підтримають проєкт рішення у запропонованому вигляді, це може спричинити правову колізію. Оскільки в проєкті рішення йдеться про припинення саме повноважень депутатів, невідомо, чи залишаться обранці від партії "ОПЗЖ" депутатами облради.

"Депутати реалізують свої повноваження через участь у комісіях та сесіях облради. Тобто призупинення їхніх повноважень означає, що вони не повинні брати участь у сесіях та комісіях. Виникає питання, чи залишаються вони депутатами? Наскільки я бачу у проєкті рішення, не йдеться про виключення їх з депутатського корпусу".

За словами Гуйтора, проєкт рішення можуть розглянути на найближчих сесіях облради. Якщо його ухвалять, депутати зможуть спробувати оскаржити дострокове припинення повноважень у суді.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews