ТЦК почали працювати на пунктах пропуску у Чернівецькій області

16.01.2024 15:32   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Відтепер дані чоловіків перевіряють на місці, а не у телефонному режимі.

В Україні на кордонах посилили перевірку чоловіків, які намагаються виїхати за межі України під час воєнного стану та мобілізації.  У Чернівецькій області для перевірки військово-облікових документів для перетину кордону почали залучати представників ТЦК та СП. Вони на місці, а не у телефонному режимі, перевіряють довідки та документи військовозобов'язаних. Таке нововведення запрацювало з нового 2024 року, пише "Інформатор".

Про роботу ТЦК на пунктах пропуску Буковини повідомив помічник начальника Чернівецького прикордонного загону, підполковник Ігор Заруднєв. Він підкреслив, що перевірка документів на місці є набагато ефективнішою. 

За словами Заруднєва, раніше прикордонники у телефонному режиму зв'язувались з ТЦК для перевірки довідок, необхідних для дозволу перетнути кордону військовозобов'язаними чоловіками. Попри те, дуже часто у довідках все ж змінювали дані, приміром, цифру 3 змінювали на 8. Змінювали рік, місяць. Таким чином фактично довідка була видана ТЦК, але на практиці виявлялась підробленою. Щоб зменшити кількість таких випадків, чоловіків почали перевіряти на місці - у пунктах пропуску.

"Наприклад, прикордонник телефонував до ТЦК, казав, що тримає в руках довідку на такого-то громадянина, і просив перевірити, чи її видавали. І довідку видавали, але в ній змінені цифри, наприклад, про відстрочку. Найчастіше було виправлення з "3" на "8". Наприклад, з "2023" року на "2028". Або переправляли не рік, а місяць, щоби залишалося вікно, щоб перетнути кордон. Тобто так, довідка видавалась, але вона вже підроблена і недійсна. Це кримінальна стаття", — розповів Заруднєв.

Підполковник каже, що найчастіше підробляють довідки про багатодітність чоловіків. Підробляють як свідоцтва про народження дітей, так і їх вік. Загалом протягом 2023 року чоловікам у понад 500 випадках було відмовлено у перетині кордону. 

За словами Заруднєва, представники ТЦК здійснюють перевірку військово-облікових документів більш фахово. Спершу ТЦК працювали лише у Луцькому прикордонному загоні, а згодом почали працювати на всьому західному кордоні. У великих КПП представники ТЦК перебувають постійно. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews