Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Повернутися в медійний світ. Як головний редактор “Район-Інфо” після поранення на війні відновлює роботу свого медіа

19.01.2024 14:16   Джерело: CvNews
Автор : Альона Чорна

До початку повномасштабного вторгнення інформаційний сайт “Район-Інфо” працював як успішний та улюблений гіперлокальний ресурс великої громади на Буковині. Точніше, кількох громад після проведення реформи децентралізації.

У редакції був штат з кількох працівників, які створювали матеріали для газети, сайту та адаптували їх під соціальні мережі. Також інформаційне агентство “Новоселиччина”, до якого й належить “Район-Інфо”, працювало над видавничою справою, зокрема над випуском краєзнавчих книг. 

“Район-Інфо”  здобув популярність у аудиторії, найперше, завдяки об’єктивності і небайдужості до життя громади. Багато матеріалів привертали увагу громадськості та суспільний резонанс. 

Зокрема, Кооператив «Озеро» у виконанні чернівецького Держгеокадастру про працівників Держгеокадастру, які виділили собі кілька земельних ділянок поза межами села Рідківці, У Форосні - земельний скандал з "Мрією" та Форосне: "Мрія" вдалася до "законного шантажу" про конфілікт між агрохолдингом та власниками земельних паїв. Серія матеріалів стосувалася гучної безоплатної передачі дитячого табору відпочинку “Калинка”. Зокрема: Упхали невпихуєме: навіщо Тарасівцям "Калинка"?, Чому райрада віддала "Калинку" будівельникам і до чого тут Мунтян? Користувалася популярністю й рубрика “Неділя на районі”. 

Андрій Романцов. Фото Андрія Романцова.

За словами керівника ресурсу, до війни, за даними Google Analytics, аудиторія сайту складала орієнтовно до 7000 унікальних читачів на місяць. У час ковіду – до 10000. Читають “Район-Інфо” не тільки в Україні, а й Італії, Іспанії, Австралії та Португалії.

Після повномасштабного вторгнення власник медіа та головний редактор Андрій Романцов, з 26 лютого 2022-го року,  став на захист України у складі ЗСУ. Газета на той час вже припинила виходити у світ, сайт ще частково працював, рекламодавці пішли. “Район-Інфо” залишився без будь-якого фінансового забезпечення, як і працівники медіа, які  змушені були шукати іншу роботу. 

Наразі ж Андрій Романцов – учасник бойових дій, інвалід військової служби. З вересня 2023 року – звільнений зі ЗСУ через хворобу. Поступово, крок за кроком, журналіст відновлює роботу інформаційного видання “Район-Інфо”. Хоч цей процес є вкрай складним та потребує фінансової підтримки. 

Андрій Романцов. Фото Альони Чорної

 

“За час моєї служби у Збройних силах України, сайт спочатку частково працював, періодично з’являлись публікації, але з початком підготовки та участі безпосередньо у бойових діях не було ні можливості, ні бажання цим займатися. Потім я отримав осколкове поранення у бою,  далі  госпіталі, лікування та непростий процес звільнення зі служби за станом здоров’я. За час служби контент майже не поновлювався, колишні співробітники знайшли іншу роботу. Тож починати все було потрібно з нуля. За півтора року змінилося дуже багато, потрібно зробити величезний пласт роботи для повноцінної діяльності”, – розповідає Андрій Романцов. 

Відновлювати роботу довелося не тільки зі створення контенту та пошуку рекламодавців.

“На початку минулого року з мого облікового запису зникла сторінка “Район-Інфо”, яка налічувала майже 20 тисяч підписників та була найдієвішим інструментом розповсюдження контенту, реклами й популяризації сайту. Відновити її вдалося лише у листопаді 2023 року. Тоді почалася більш-менш системна робота над відновленням сайту та роботи в соцмережах, яку, звісно, доводиться виконувати самому. Доходів “Район-Інфо” наразі немає. Прикро, але за час війни втрачено велику частину рекламодавців, джерел інформації тощо. Тому повернутися до повноцінної роботи наразі не вдається. Поки що робота з рекламодавцями не є системною, платоспроможність підприємств знизилась, хтось знайшов за цей час інші способи і джерела реклами. Крім того, багато часу відбирали бюрократичні перепони в оформленні статусу учасника бойових дій, інвалідності. Тобто, фактично я нині на самому початку шляху”, – констатує Андрій Романцов. 

За словами головного редактора “Район-Інфо” найбільше аудиторія ресурсу зросла в час ковіду: “Якщо згадувати розвиток сайту, навряд чи збільшення аудиторії можна пов’язувати із децентралізацією, іншими соціально-політичними чи економічними процесами. Найбільший вплив і поштовх надав, мабуть, ковід, коли, зі зрозумілих причин, читачів помітно побільшало. Війна, на жаль, звела всі зусилля нанівець, хоча, можливо, якби не пішов в ЗСУ, сайт працював би й надалі у звичному режимі. Але тут уже питання вибору”. 

Місцеві читачі  знають, що “Район-Інфо” справді є медіа громади. Жодні події, сесії, важливі питання краю, історії людей, сіл не залишалися осторонь редакції. Щоб не було, “Район-Інфо” був завжди поруч, на стороні громади. Зараз, як бачимо, інформаційне видання потребує підтримки читачів, рекламодавців, грантодавців.

Заставка Район-Інфо у Facebook. Фото Район-Інфо

“Щодо важливості гіперлокальних незалежних від влади засобів масової інформації, вона безумовна. Їх сьогодні дуже і дуже мало. За час війни основний акцент ще більше змістився в інтернет, насамперед Telegram.  Facebook та Instagram заполонили доморощені блогери, роботу яких важко назвати професійною.  Тобто, якщо ще декілька років тому сайти вважалися сумнівними ЗМІ, тепер якраз вони і є традиційними. На жаль, “лонгріди” втрачають споживача, хоча, як і газети, втримають свою аудиторію. Тому наразі бачу шлях розвитку у подальшій інтеграції, взаємозв’язку сайту і соцмереж, збільшення частки живого фото-, відеоконтенту. Наскільки швидко це вдасться, сказати складно, зараз зимовий період, коли активність життя трохи завмирає. Тож, продуктивнішою ця робота стане навесні. І не останнім фактором є необхідність поновлення технічного “парку”, – ділиться планами керівник “Район-Інфо”. 

За словами Андрія Романцова, на грантову підтримку свого медіа він подавав заявку ще до повномасштабного вторгнення, однак на той час міжнародні донори не обрали його проєкт для фінансування. “Зараз не пробував, хоч бачив, що є програми для підтримки ветеранів тощо. Але все ж таки більше сподіваюсь на себе і підтримку людей, які мене знають”, – говорить він.

Наразі в полі зору “Район-Інфо” є чимало тем, які потребують уваги та висвітлення. А для цього банально треба працівників та фінансову підтримку, щоб відновити повноцінну роботу ресурсу. 

Слідкувати за новоселицьким виданням можна у соціальних мережах: Telegram, Іnstagram, Facebook

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews