Грузинський коньяк: особливості виробництва

29.01.2024 19:23   Джерело: CvNews
Опубліковано : Буковинський Новинар

Грузія — країна, яка з давніх-давен славилася виноробством. Місцеві жителі вміють вирощувати виноград та виробляти різноманітні напої з нього. Особливості ґрунту, клімату дозволяють розводити сорти ягоди, відмінні від французької, але зі своїми унікальними характеристиками. Це дає змогу створювати неповторні за смаковими ознаками напої. 

Історія виникнення

Появі власного напою, який гідно може конкурувати з аналогами на світовому ринку, грузини зобов’язані Сараджишвілі. Його зі студентських років цікавило виноробство та виноградарство, тому, здобувши вищу освіту, він поїхав вивчати цей напрям у Францію, на батьківщину напою. Там потоваришував із засновником відомого коньячного дому та від нього дізнався всі секрети виробництва. Уже на батьківщині Сараджишвілі відкрив власну справу, найнявши на роботу хіміків, ботаніків і ґрунтознавців, щоб вони вивчили місцеві особливості клімату, землі та винайшли сорти винограду, максимально схожі на французькі, але здатні рости в їхніх умовах. Такий підхід дозволяє отримувати легкі, м’які та ароматні спирти. Саме цим їхній напій і відрізняється з-поміж інших бренді. Серед марок трапляються як дорогі, які не чим не гірші за французькі, так і якісний середній клас. Можна знайти цікаві позиції, що мають грузинську міць, смак, але вироблені поза межами країни й доступніші: наприклад, вартість коньяку Азнаурі 5 зірок нижча за схожі напої, проте смакові показники на високому рівні.

Особливості лінійки

Виробництво поєднує французькі технології та місцевий виноград. Виходить дуже цікава комбінація:

  1. З ретельно відібраних сортів ягід за допомогою пресу вичавлюють сік і залишають бродити.
  2. Коли утвориться вино, його переженуть через дистилятор, зроблений із міді.
  3. Готову рідину розливають у бочки та залишають на три роки.

Що ширша спиртова база, то кращий у бренді смак. Тому використовують декілька видів тари. Після першого відстою роблять чистку сировини, залишають настоюватися на пів року, потім знову фільтрація, купажування (не менш як 4 місяці) та розлив у пляшки, якщо коньяк молодий. Якщо виробництво не масштабне, дубові бочки замінюють на емальовані цистерни з дерев’яними клепками. Переганяють спирти на сучасних апаратах для дистиляції. У такому разі напій виходить менш виразним за смаковими характеристиками, але доступнішим за ціною.

Дегустаційні особливості

Для виробництва відбираються кислі сорти винограду з нейтральним ароматом фруктів, щоб отримати легкі спирти. Вони добре всотують запахи дуба. Тому головна риса, притаманна грузинському бренді, — м’який ванільний смак, який із часом посилюється. Це більш десертні напої з нотами шоколаду, тютюну. Якщо є бажання скуштувати — завітайте на maudau.ua. Вибір бренді залежить від смакових уподобань. Необхідна легкість — підійдуть молоді сорти. Хто цінує насиченість — для вас витримані.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews