Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, журналіст

росія глушить супутникові сигнали в усій Східній Європі, готуючись до конфлікту з НАТО — Bloomberg

31.01.2024 19:19   Джерело: CvNews
Автор : Іванна Капустянська
РФ створює перешкоди для систем супутникового зв'язку, які використовуються в авіакомпаніях, смартфонах і засобах озброєння. Так там готуються до можливого збройного зіткнення з НАТО.

Про це пише Bloomberg із посиланням на командувача Сил оборони Естонії Мартіна Герема.

За його словами, випадки, коли супутниковим навігаційним системам створювали перешкоди, почастішали з минулого року в Балтійському регіоні. Також це фіксували в районі від Фінляндії до Польщі та Чорноморського регіону.

Як стверджує естонський військовий командувач, такі збої спричиняє росія, тестуючи ці можливості на тлі можливого збройного зіткнення з НАТО. Глушити зв'язок росіяни можуть, зокрема, з кораблів, які розташовуються в Балтійському морі.

Росія має досвід глушіння сигналів GPS у північній Європі та здатна розгорнути низку можливостей для радіоелектронної боротьби, зокрема припинення діяльності безпілотників і ракет в Україні. Кремль також активізував глушинні дії в Москві та Санкт-Петербурзі, щоб запобігти потенційним атакам безпілотників з України. 

Раніше Міністерство оборони Росії підтвердило, що його підрозділи радіоелектронної боротьби в Калінінграді, російському анклаві на Балтійському морі між Польщею та Литвою, провели навчання зі зриву радіо- та супутникових сигналів.

Естонський командувач сказав, що глушіння також може здійснюватися з кораблів у Балтійському морі. У грудні польська авіаційна влада попередила пілотів про збої, тоді як офіційні особи зі Швеції та Фінляндії раніше цього місяця заявили, що вони досліджують це питання.

«Росія продемонструвала свої можливості радіоелектронної боротьби не лише в Україні та країнах Балтії», — сказав Герем. 

Естонський генерал також виступив із застереженням щодо російської агресії. Свіжі розвіддані про здатність Росії виробляти боєприпаси та вербувати війська спонукали до переоцінки серед союзників по НАТО та серії застережень щодо підготовки до довгострокового конфлікту, сказав він Bloomberg.

Минулого тижня представники європейської авіації провели зустріч, щоб обговорити проблему, оскільки на тлі конфліктів в Україні та на Близькому Сході зростає кількість випадків глушіння та «спуфінгу», під час якого надсилаються помилкові сигнали. Ці дії можуть ненавмисно вплинути на комерційні літаки.

Агентство з авіаційної безпеки Європейського Союзу та торгова група Міжнародна асоціація повітряного транспорту провели зустріч у німецькому місті Кельн у четвер, на якій представники авіакомпаній, виробників, постачальників та інших учасників галузі зустрілися, щоб обговорити шляхи зниження ризиків.

«Ми спостерігаємо різке зростання кількості атак на ці системи, що становить загрозу безпеці. Нам негайно потрібно переконатися, що пілоти та екіпажі можуть визначити ризики та знати, як відреагувати та безпечно приземлитися», — заявив виконуючий обов’язки виконавчого директора EASA Люк Титгат.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews