У Недобоївській громаді Чернівецької області відкрили громадську кухню за підтримки Програми USAID DOBRE

11.06.2024 20:04   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У селі Ширівці Недобоївської громади під час святкування Дня захисту дітей мешканцям вперше було продемонстровано можливості мобільного кухонного обладнання, яке придбала Програма USAID DOBRE. Проєкт реалізований у компоненті місцевого економічного розвитку й спрямований на підтримку місцевого бізнесу і стимулювання до започаткування підприємництва. 

На презентацію завітали керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл, експерт з місцевого економічного розвитку Віталій Юрків, програмна спеціалістка Марина Дудяк, консультантка з місцевого економічного розвитку Неля Малько та спеціалістка із залучення громадськості Галина Скальська.

null

Ідея мобільної кухні, обладнання якої можна переміщати між населеними пунктами, зародилася у представників громади ще рік тому. І не тільки для організації різних заходів у громаді, а й для підтримки місцевого бізнесу.

null

– Приготування їжі – це не просто процес, – каже заступник Недобоївського сільського голови Микола Паур. – Для нас, українців, це ще й давні традиції. Сьогодні мешканці нашої громади об’єднуються та готують їжу для військових на фронт та для постраждалих співвітчизників, що приїжджають сюди. А раніше у нас традиційно проводилися дні села із масовими заходами, де популярними локаціями були так звані «фудкорти». І це було не менш важливим елементом об’єднання громади, місцем обміну думками та пропозиціями.

null

Недобоївська громада здавна славиться на заході України продукцією свого садівництва. Плоди не лише вирощують для реалізації, а й переробляють у смачні соки та виготовляють із них різні смаколики. Чимало буковинців приїжджають сюди на сезонний збір черешні, яблук, груш та інших ягід та фруктів. 

За важких фінансових умов, місцевий бізнес тепер має можливість орендувати мобільне кухонне обладнання для своїх потреб, у тому числі для організації харчування сезонним працівникам. Мешканці можуть скористатися кухнею для виготовлення власної випічки та спробувати розпочати власну справу. 

null

– Мобільна громадська кухня – це перший і поки що єдиний такого виду проєкт в Україні серед наших громад-партнерок, – зазначив експерт з місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE Віталій Юрків. – На святкуванні мешканці могли побачити обладнання в роботі завдяки організованим спільно з місцевими підприємцями майстер-класам, а також скуштувати піцу, картоплю-фрі, овочі та м’ясо на грилі й бельгійські вафлі, приготовані на ньому. До речі, частина кухонного приладдя та електроплити стаціонарно знаходитимуться у шкільній їдальні в селі Ширівці та використовуватимуться для приготування їжі учням. Таким чином, проєкт вийшов мультифункціональним для Недобоївської громади.

Для реалізації цього проєкту Програма USAID DOBRE закупила не тільки кухонне обладнання, а й стільці та столи для організованого харчування. Для зручності перевезення інвентаря був придбаний автомобільний причіп, а для організації громадських заходів – сцена та світлове обладнання. Загальний внесок Програми USAID DOBRE в цей проєкт склав майже 1,3 мільйона гривень.

Команда органу місцевого самоврядування вже працює над промоцією проєкту, розробляє для подальшого затвердження порядок використання кухонного обладнання та умови доступу до нього всіх бажаючих мешканців громади. А в майбутньому плануватиме нові громадські простори, де можна використовувати з свою мобільну кухню з високою ефективністю.

null

Довідково. Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується ГлобалКом’юнітіз (GlobalCommunities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик. Підтримка з боку Програми DOBRE враховує низку секторів: стратегічне планування; просторове планування; фінансове управління; надання муніципальних послуг; місцевий економічний розвиток; зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування; практики доброго урядування; а також гендерно орієнтовані та молодіжні політики. 

Упродовж 2022-2025 років Програма DOBRE співпрацюватиме напряму із щонайменше з 60 ТГ України, аби допомогти їм подолати наслідки війни, відновити та відбудувати, і продовжувати їхню траєкторію позитивного та сталого розвитку. Партнерами ГлобалКом’юнітіз у консорціумі виконавців Програми DOBRE є Український кризовий медіа-центр (УКМЦ), Фонд розвитку місцевої демократії ім. ЄжиРегульського (FSLD/FRDL), та Малопольська школа публічної адміністрації при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews