Цьогоріч аграрії Буковини отримали майже 590 млн грн кредитів на розвиток господарства

20.06.2024 19:15   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Від початку року аграрії Чернівецької області отримали майже 590 мільйонів гривень за державними програмами кредитування. Ці гроші використали на купівлю обладнання для розвитку господарства. Водночас не подавали заявки на обласну програму підтримки.


Про це в ефірі Українського радіо. Чернівці розповіла начальниця обласного управління агропромислового розвитку Інна Вовчук.

Якими програмами можуть скористатися аграрії

За програмою "Доступні кредити 5-7-9" можна отримати кредит до 90 мільйонів гривень під 5–9% річних. Цією програмою цьогоріч скористалися 73 господарства – так залучили 365 мільйонів гривень;


Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки. Розмір відшкодування становить 25%. Водночас це діє для обладнання українських виробників. Їхній перелік та умови компенсації – за посиланням;


Грант для малих агровиробників, які мають до 120 гектарів землі. Можуть отримати 4 тисячі гривень на кожен гектар угідь;


Грант для малих агровиробників, які утримують до 100 корів або до 500 кіз чи овець. Так можна отримати 7 000 грн на одну корову та 2 000 грн на одну козу чи вівцю. Водночас це поголів'я має бути ідентифіковане – для цього людина має звернутися до обласного агентства з ідентифікації та реєстрації тварин;


"Ця допомога передбачена підприємствам та фізичним особам. Водночас людина не обов'язково має бути підприємцем, щоб подати дані на відшкодування. Реєстрація на цю програму розпочнеться орієнтовно наприкінці червня. Заяви потрібно буде подавати через Державний аграрний реєстр", – каже Вовчук.

Крім цього, з державного бюджету можна отримати гранти за програмою єРобота на розвиток бізнесу, закладку садів та будівництво теплиць. Йдеться про суму до 400 тисяч гривень за гектар саду або до 7 мільйонів гривень за теплицю. Вовчук каже, такі гранти торік отримали три садівничі господарства Дністровського району. Загальна сума – майже 18 мільйонів гривень.

Водночас умовою отримання грантів є створення нових робочих місць.
За словами Вовчук, в області також діє програма підтримки розвитку сільського господарства. Зокрема, аграрії, які купують обладнання для цехів з перероблення молока, м'яса або для забійно-санітарних пунктів, можуть отримати до 50% компенсації вартості техніки. Водночас максимальна сума відшкодування не має перевищувати 500 тисяч гривень.

Підприємці, які займаються тваринництвом, можуть отримати до 50% вартості доїльних апаратів. Максимальна сума цієї компенсації – 7,5 тисячі гривень.

Вовчук каже, заявок на участь в регіональній програмі ще не отримували. Втім їх прийматимуть до грудня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews