Нижньодністровська ГЕС без тендерів віддала понад 200 млн грн компанії ексдепутата Чернівецької облради

26.07.2024 12:49   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС» уклала понад 100 безконкурентних угод загальну суму 204,1 млн грн з місцевою компанією «Захід-Спецгідроенергомонтаж». Усі підряди компанія, яка належить екс-депутату Чернівецької облради Геннадію Ступакову, отримала в обхід конкурентних торгів, пише NGL.Media.

ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС» 4 липня опублікувало звіт про укладену угоду вартістю понад 9,2 млн грн з ТОВ «Захід-Спецгідроенергомонтаж». Договором передбачено встановлення другої лінії огорожі зі сторони правого берега Дністра. У договорі не вказана ні довжина огорожі, ні матеріал, з якого вона буде виготовлена. В обгрунтуванні термінової закупівлі зазначено лише, що двометрова загорожа необхідна для захисту ГЕС від несанкціонованого доступу, вандалізму, тероризму та інших небезпек.

Гендиректор Нижньодністровської ГЕС Сергій Лунін і відповідальна за цю закупівлю Оксана Андрєєва відмовились пояснити, на якій підставі була укладена пряма угода із «Захід-Спецгідроенергомонтаж».

Як виявилося, Нижньодністровська ГЕС є єдиним замовником цієї компанії. З моменту запуску системи Prozorro у 2016 році «Захід-Спецгідроенергомонтаж» уклав 101 угоду з цією ГЕС на загальну суму 204,1 млн грн. Всі ці угоди були укладені в обхід конкурентних процедур. Єдиний формально конкурентний тендер на 3,8 млн грн у липні 2024 року «Захід-Спецгідроенергомонтаж» виграв, бо був єдиним учасником.

Прикметною особливістю є те, що більшість договорів між Нижньодністровською ГЕС і «Захід-Спецгідроенергомонтажем» укладені на допорогові суми і . Наприклад, у серпні минулого року замість одного підряду на 15,9 млн грн «Захід-Спецгідроенергомонтаж» отримав відразу 11 підрядів на роботи з антикорозійного захисту сміттєзатримуючих решіток. Вартість кожного з цих однотипних підрядів коливається від 1,39 млн грн до 1,47 млн грн.

Державне бюро розслідувань підозрює службових осіб ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС» у виведені бюджетних коштів у тіньовий сектор, шляхом укладання договорів за завищеними цінами та без фактичного виконання, на будівельно монтажні роботи для об’єктів критичної інфраструктури. Зокрема за даними ДБР, службові особи ГЕС, протягом 2021-2023 років провели допорогові закупівлі, чим пролобіювали інтереси кількох фірм, серед яких є і компанія «Захід-Спецгідроенергомонтаж».

Наразі у цій справі триває слідство, у січні 2024 року в приміщеннях ПрАТ «Нижньодністровська ГЕС» правоохоронцями були проведені обшуки та накладено арешт на фінансово-господарську документацію підприємства.

Компанія «Захід-Спецгідроенергомонтаж» заснована у 2002 році, її власниками є колишній «регіонал» та екс-депутат Чернівецької обласної ради Геннадій Ступаков та адвокат Світлана Бланар.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews