Депутати не підтримали не підтримали створення у Чернівецькій міськраді відділу запобігання корупції

26.07.2024 13:00   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Депутати Чернівецької міської ради не підтримали рішення про створення відділу з питань запобігання корупції. Проєкт рішення кілька разів ставили на голосування, втім його не ухвалили. Наразі Чернівці – одне з небагатьох міст країни, де немає такого відділу, каже керівник юруправління міськради.

Про це пише Суспільне.

Частина депутатів вважають, що це має бути незалежний відділ, який не підпорядковується міському голові, бо у цьому може бути конфлікт інтересів. Натомість міський голова вважає, що деякі депутати не хочуть боротися з корупцією, а міськраду можуть зобов'язати створити цей відділ через суд.

Якби депутати підтримали проєкт рішення, відділ з питань запобігання корупції мали б утворити у серпні. У ньому б працювали троє людей, хоча Національне агентство з питань запобігання корупції рекомендувало щонайменше 5 посад, розповів на сесії начальник юридичного управління Сергій Венгринюк.

"Кількість працівників розраховується із загальної чисельності працівників міськради та всіх підпорядкованих підприємств і установ. Ми поки йдемо по мінімальній кількості з трьох людей", – каже Венгринюк.

Такі відділи створили у більшості обласних центрів західних регіонів, зокрема, Луцьку, Ужгороді та Івано-Франківську, каже Венгринюк. Згідно з проєктом, серед повноважень відділу були б:

  • організація заходів щодо запобігання корупції;
  • оцінка корупційних ризиків у робочих підрозділах міськради та комунальних підприємств;
  • перевірка подання декларацій посадовцями;
  • розгляд повідомлень про порушення вимог антикорупційного законодавства;
  • організації спецперевірок щодо людей, які претендують на посади з підвищеним корупційним ризиком;
  • організація службових розслідувань щодо причин та умов, які призвели до корупційного порушення.

Начальника відділу призначав би міський голова. Якби не було воєнного стану, його б призначали за конкурсом. Надалі керівник підзвітний та підконтрольний меру, йдеться у проєкті рішення. На цю посаду може претендувати людина з юридичною чи економічною освітою спеціаліста або магістра, яка має щонайменше два роки стажу роботи на посадах держслужби.

Як голосували депутати та чому не підтримали


Проєкт рішення ставили на голосування п'ять разів. Перше скасували, аби депутати могли обговорити проєкт. Згодом були ще чотири голосування, втім підтримки депутатів не вистачило, щоб ухвалити рішення: 17 депутатів були "за", 15 не голосували, ще двоє – утрималися.

Зокрема, не голосували вся фракція "Народний контроль" та "Рідне місто". У коментарі Суспільному голова фракції "Народний контроль" Яна Брус розповіла, що вважає створення такого відділу потрібним, але, якщо він не буде підпорядковуватися міському голові. Втім, якщо редакцію проєкту змінять – голосуватимуть "за".

null

"Ця структура підпорядкована міському голові. Чи не буде вона створена для керування та визначення корупціонерів у ручному режимі? Якщо таку структуру потрібно створити, то вона не має мати стосунку до міського голови. Це має бути окремий орган в міськраді, який працюватиме за напрямками, викладеними в концепції відділу, й призначення керівника не має бути ручним для міського голови", – каже Брус.

Проєкт також не підтримала депутатка від фракції "Команда Михайлішина" Антоніна Бабюк.

"Цей відділ – вкрай необхідний, але має бути незалежним. Якщо він працюватиме при міськраді, то має нікому не підпорядковуватися у міській раді. Тоді це буде дієвий відділ. Не просто для галочки ухвалене рішення, а рішення, яке буде працювати", – сказала Бабюк на засіданні.

Депутат від фракції "Єдина альтернатива" Тарас Прокоп на засіданні сесії розповів, що цим проєктом рішення міськрада підтверджує свою відкритість та прозорість.

"Досі антикорупційною діяльністю займалися громадські активісти, які не були дотичними до органів влади. Наразі треба перелаштовуватися, щоб й активісти продовжили цим займатися, але й в середині структури ради треба відділи, які, крім моніторингу, консультуватимуть й даватимуть рекомендації з усунення корупційних ризиків. Дивна позиція людей, які не підтримують створення цього органу", – каже Прокоп.

З "Європейської солідарності" рішення підтримала й депутатка Ганна Скорейко. Водночас вона запитала Венгринюка, чи не буде у цьому рішенні конфлікту інтересів.

"Якщо ми створимо цю структуру в середині структури міськради, то чи не породжуємо цим конфлікт інтересів? Як наша внутрішня структура контролюватиме нас же, бо у функціонал входить контролювати й радити. У нас не буде внутрішнього конфлікту?", – каже Скорейко

За словами Венгринюка, конфлікту не буде, бо відділ буде підконтрольним міському голові, і НАЗК. Це мало б запобігти втручанню у роботу відділу з боку посадовців, керівників підприємств та міського голови. Крім цього, попри те, що керівника відділу міський голова може призначити своїм розпорядженням, погодити кандидатуру мають в НАЗК. Тобто це відділ зі спеціальним статусом.

На засіданні сесії міський голова Роман Клічук повідомив, що створення відділу з запобігання корупції – вимога законодавства. Якщо її не дотримуватися, міськраду можуть зобов'язати створити відділ через суд.

"Йдеться про вимогу закону. Усі європейські антикорупційні структури давно говорять, що ми зобов'язані це зробити, бо це показує нашу прозорість та відкритість. Нас змушує це зробити НАЗК. Не можу зрозуміти, чому ми це ще обговорюємо? Просимо допомогти боротися з корупцією, а в цьому залі є люди, які цього не хочуть. Увійдемо в історію, що суд нас змусить створити антикорупційний відділ", – каже Клічук.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews